eur:
394.33
usd:
370.53
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Legalább 24 órán át altatják az izraeli kormányfőt

Ariel Saron orvosai szerint nagyon súlyos az izraeli miniszterelnök állapota - közölte a Haaretz című izraeli napilap internetes kiadása. Meir Sítrit,a kormány egyik tagja azt mondta, hogy a kormányfő az életéért küzd. Az izraeli orvosok közölték: legalább 24 óráig altatják Ariel Saront.

A 77 éves politikust szerda este agyvérzéssel vitték kórházba, ahol az éjszaka megműtötték. Később újabb hétórás beavatkozással sikerült elállítani a vérzést a kormányfő agyában.

Jeruzsálemben rendkívüli ülést tartott a kormány a miniszterelnök súlyos agyvérzése miatt. A kormányfői teendőket ideiglenesen a miniszterelnök-helyettesre, Ehud Olmertre ruházták át.

Meir Sítrit közlekedési miniszter (az Ariel Saron alapította Kadima párt egyik vezetője) kijelentette, hogy a választásokat mindenképpen a korábban tervezett március 28-i időpontban tartják meg, mert a halasztás bizonytalanságot idézne elő az országban.

Izrael állam nehéz órákat él át; a kormány imádkozik Ariel Saronért - mondta Ehud Olmert ideiglenes kormányfő.

A baloldali Munkapárt vezetője, Amír Perec jelezte: felfüggesztik a kampánytevékenységet, a Likud miniszterei pedig közölték, hogy amíg szükséges, a kormány tagjai maradnak.

Az AP elemzése szerint Ariel Saron esetleges távozása a politikából minden bizonnyal zavart okozna az izraeli politikában és veszélybe sodorná a közel-keleti megbékélést.

Nógrádi György biztonságpolitiai szakértő az InfoRádiónak azt mondta, hogy az izraeli kormányfő betegsége jelentősen növelte a káoszt a térségben. Nógrádi György szerint Ariel Saron új pártjában nincs olyan politikus, aki át tudná venni az elnök szerepét. Ezzel a jobboldali Likudnak megnőttek az esélyei a márciusi választások megnyerésére, ami a békefolyamat leállását jelentheti - fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő.

A kormányfő novemberben szakított pártjával, a jobboldali Likuddal. Az általa ezt követően alapított centrista párt, a Kadima azonnal a választási győzelemre legesélyesebb politikai erővé vált.

Elemzők attól tartanak, hogy a Gázai-övezet kiürítését ellenző Benjamin Netanjahu, a Likud vezetője jelentősen megerősödhet Ariel Saron súlyos betegsége miatt.

Görög János, Magyarország volt izraeli nagykövete az InfoRádióban úgy vélekedette "nem dől össze" a belpolitika Izraelben.

A probléma az lehet, hogy a Kadima Ariel Saron népszerűsége nélkül nem fog működni. Ez azzal jár majd, hogy az izraeli jobboldal ismét a Likud mellé áll - tette hozzá.

{{keretes_cim}}

Ariel Saron halála felborítaná az erőviszonyokat Izraelben, és félő, hogy megszaporodnának az erőszakos cselekmények - mondta a palesztin főtárgyaló.

Száeb Erekát úgy vélekedett, hogy az "izraeli hatalmi harcnak" a palesztin nép lenne a kárvallotja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×