eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Kilépnek az izraeli kormányból a Likud politikusai

Izraelben kilépnek az Ariel Saron vezette kormányból a Likud párti miniszterek - jelentette be Benjámin Netanjahu pártelnök. A miniszterek távozása nem fenyegeti az ügyvezető kormány működését.

Benjamin Netanjahut a jobboldali Likud vezetése bízta meg azzal, hogy döntsön a kormányban maradt, de Ariel Saron kormányfő új pártjához nem csatlakozott tárcavezetők sorsáról.

A négy miniszter a pártvezető utasítása értelmében a vasárnapi kormányülésen nyújtja be lemondását; az érintettek között van Szilvan Salom külügyminiszter is.

Ariel Saron miniszterelnöknek jogában áll a távozók helyére ideiglenes jelleggel új minisztereket kinevezni saját pártjából. A miniszterek távozása nem fenyegeti a kormány működését, mert az a választások miatt már csak ügyvezető kabinetként működik.

Ariel Saron tavaly novemberben lépett ki a Likudból, hogy megalakítsa saját centrista pártját, a Kadimát (Előre). Az új formációba több Likud párti miniszter is átigazolt.

A legutóbbi felmérések szerint, ha most tartanák a március 28-án esedékes izraeli parlamenti választásokat, a Kadima 40 mandátumot szerezne a 120 tagú kneszetben, míg a Likudnak csak mintegy 15 jutna.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×