eur:
394.33
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Irán felújítja atomprogramját

Irán hivatalosan értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, hogy január 9-én felújítja békés célúnak nevezett nukleáris kutatásait. A szervezet főigazgatója tájékoztatta az iráni döntésről az ügynökség kormányzótanácsát.

Mohamed el-Baradei megerősítette, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség minden tagállamának - így Iránnak is - joga van az atomenergia békés felhasználásához.

Az ügynökség Nobel-békedíjas vezetője felszólította Teheránt, hogy tegye meg azokat a lépéseket, amelyeket a bécsi székhelyű szervezet szükségesnek tart az iráni atomprogram jellegének tisztázásához.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Irán nem tájékoztatta a szervezetet nukleáris programjának minden részletéről, és nem működött együtt teljes mértékben az atomsorompó-szerződésben foglaltak betartását ellenőrző ENSZ-szervezettel.

Az ügynökség tavaly ősszel hozott határozata szerint ezért Teherán bepanaszolható a Biztonsági Tanácsnál, amely nemzetközi büntetőintézkedéseket rendelhet el a közel-keleti ország ellen.

A DPA jelentése szerint az amerikai külügyminisztérium arra figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogy szigorítania kell az Iránnal szembeni fellépést, ha Teherán újabb lépéseket tesz az urándúsítás érdekében.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Iránt, hogy nukleáris fegyver kifejlesztését célozza a közel-keleti ország által békésnek mondott atomprogram.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×