Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Irán felújítja atomprogramját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Irán hivatalosan értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, hogy január 9-én felújítja békés célúnak nevezett nukleáris kutatásait. A szervezet főigazgatója tájékoztatta az iráni döntésről az ügynökség kormányzótanácsát.

Mohamed el-Baradei megerősítette, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség minden tagállamának - így Iránnak is - joga van az atomenergia békés felhasználásához.

Az ügynökség Nobel-békedíjas vezetője felszólította Teheránt, hogy tegye meg azokat a lépéseket, amelyeket a bécsi székhelyű szervezet szükségesnek tart az iráni atomprogram jellegének tisztázásához.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Irán nem tájékoztatta a szervezetet nukleáris programjának minden részletéről, és nem működött együtt teljes mértékben az atomsorompó-szerződésben foglaltak betartását ellenőrző ENSZ-szervezettel.

Az ügynökség tavaly ősszel hozott határozata szerint ezért Teherán bepanaszolható a Biztonsági Tanácsnál, amely nemzetközi büntetőintézkedéseket rendelhet el a közel-keleti ország ellen.

A DPA jelentése szerint az amerikai külügyminisztérium arra figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogy szigorítania kell az Iránnal szembeni fellépést, ha Teherán újabb lépéseket tesz az urándúsítás érdekében.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Iránt, hogy nukleáris fegyver kifejlesztését célozza a közel-keleti ország által békésnek mondott atomprogram.