eur:
394.83
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kitoloncolja az Egyesült Államok a náci bűnökkel vádolt férfit

Visszatoloncolják az Egyesült Államokból Ukrajnába a 85 éves John Demjanjukot, akit azzal vádolnak, hogy a második világháborúban náci haláltáborok őre volt - közölte a BBC.

John Demjanjukot 2002-ben fosztották meg amerikai állampolgárságától, amikor egy bíróság bizonyítottnak látta, hogy a sobibori, a majdaneki és a flossenburgi koncentrációs táborok fegyveres őre volt. Az akkori döntés ellen fellebbezett az idős férfi, ezt azonban 2004-ben elutasították.

A 85 éves férfi tagadja a vádakat. Ügyvédei közölték: attól tartanak, hogy Ukrajnába kínzás várna védencükre.

Ezt nem látta megalapozottnak a bevándorlási ügyekkel foglalkozó bíróság, így hozta meg döntését a kitoloncolásról, amely ellen John Demjanjuknak 30 napja van fellebbezni.

Az idős férfi 1951-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, amely egyszer már rövid időre kiadta Izraelnek. Akkor azzal gyanúsították, hogy ő volt a „Rettegett Iván” néven hírhedté vált őr.

Egy izraeli bíróság azonban tisztázta John Demjanjukot, aki így megmenekült a halálos ítélettől és visszatérhetett az Egyesült Államokba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×