eur:
394.07
usd:
365.23
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Visszatér Irakba a volt túsz

Még ma visszatérhet Irakba az emberrablók fogságából nemrégiben kiszabadult német régésznő. Suzanne Osthoffot november 25-én rabolták el, majd egy héttel karácsony előtt ismeretlen körülmények között szabadon engedték. A hétvégén másfél tucat ember vesztette életét az arab országban az újabb merényletekben.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint hamarosan visszatér Irakba az a német régésznő, akit még novemberben raboltak el a lázadók. Suzanne Osthoff azt nyilatkozta, hogy folytatni kívánja munkáját az iraki régészeti feltárásokon. Elrablóiról azt mondta, hogy nem bűnözők voltak, és csak humanitárius segítséget követeltek a szunniták lakta térségek számára.

Közben Bagdad közelében lezuhant egy amerikai helikopter, a két pilóta meghalt a balesetben. Az Irakban állomásozó haderő parancsnoksága csak annyit közölt, hogy nem a felkelők lőtték le a gépet.


Hétfőn Irakban több helyen is összecsaptak a lázadók és a rendfenntartó erők. Baakúba térségében a lázadók öt rendőrt és öt katonát öltek meg. A tűzharc áldozatává vált hat támadó is, amikor harckocsi-elhárító rakétákat és aknavetőket vetettek be, s a rendőrök viszonozták a tüzet.

Dijála tartomány székhelyének, Baakúbának a térségében, amelyet nagyjából egyenlő arányban laknak síita, illetve szunnita vallásúak, a lázadók rendszeresen támadásokat hajtanak végre az iraki és az amerikai hadsereg katonái ellen.

Hétfőn a fővárosban, Bagdadban sem szüneteltek az akciók. A város Karada negyedében négy, parkoló autóba rejtett pokolgép robbant, két rendőr és egy civil járókelő sebesülését okozva.

Az amerikai hadsereg közlése szerint előzőleg, karácsony napján két amerikai katona vesztette életét Bagdadban, útmentén elhelyezett pokolgépek robbanásában. Halálukkal a Pentagon hivatalos adatai szerint 2164-re nőtt az Egyesült Államok vezette iraki invázió kezdete, 2003 márciusa óta az arab országban elesett amerikai katonák száma.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×