Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Visszatér Irakba a volt túsz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Még ma visszatérhet Irakba az emberrablók fogságából nemrégiben kiszabadult német régésznő. Suzanne Osthoffot november 25-én rabolták el, majd egy héttel karácsony előtt ismeretlen körülmények között szabadon engedték. A hétvégén másfél tucat ember vesztette életét az arab országban az újabb merényletekben.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint hamarosan visszatér Irakba az a német régésznő, akit még novemberben raboltak el a lázadók. Suzanne Osthoff azt nyilatkozta, hogy folytatni kívánja munkáját az iraki régészeti feltárásokon. Elrablóiról azt mondta, hogy nem bűnözők voltak, és csak humanitárius segítséget követeltek a szunniták lakta térségek számára.

Közben Bagdad közelében lezuhant egy amerikai helikopter, a két pilóta meghalt a balesetben. Az Irakban állomásozó haderő parancsnoksága csak annyit közölt, hogy nem a felkelők lőtték le a gépet.


Hétfőn Irakban több helyen is összecsaptak a lázadók és a rendfenntartó erők. Baakúba térségében a lázadók öt rendőrt és öt katonát öltek meg. A tűzharc áldozatává vált hat támadó is, amikor harckocsi-elhárító rakétákat és aknavetőket vetettek be, s a rendőrök viszonozták a tüzet.

Dijála tartomány székhelyének, Baakúbának a térségében, amelyet nagyjából egyenlő arányban laknak síita, illetve szunnita vallásúak, a lázadók rendszeresen támadásokat hajtanak végre az iraki és az amerikai hadsereg katonái ellen.

Hétfőn a fővárosban, Bagdadban sem szüneteltek az akciók. A város Karada negyedében négy, parkoló autóba rejtett pokolgép robbant, két rendőr és egy civil járókelő sebesülését okozva.

Az amerikai hadsereg közlése szerint előzőleg, karácsony napján két amerikai katona vesztette életét Bagdadban, útmentén elhelyezett pokolgépek robbanásában. Halálukkal a Pentagon hivatalos adatai szerint 2164-re nőtt az Egyesült Államok vezette iraki invázió kezdete, 2003 márciusa óta az arab országban elesett amerikai katonák száma.