Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újratárgyalják a bolgár ápolónők ügyét Tripoliban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Perújrafelvételt rendelt el a líbiai gyermekek AIDS-fertőzésének ügyében a tripoli legfelsőbb bíróság vasárnap. A döntés érvénytelenítette az öt bolgár ápolónőre és egy palesztin orvosra kiszabott halálos ítéletet. A bolgár kormány üdvözölte a líbiai legfelsőbb bíróság határozatát.

Perújrafelvételt rendelt el a líbiai gyermekek AIDS-fertőzésének ügyében a tripoli legfelsőbb bíróság vasárnap. Az ítélet érvénytelenítette az öt bolgár ápolónőre és egy palesztin orvosra kiszabott halálos ítéletet.
/>/>
/>/>Az 1999 óta húzódó ügyben 2004. május 6-án szabta ki a halálos ítéletet egy líbiai bíróság, amely bizonyítottnak látta, hogy az ápolónők és az orvos vérátömlesztéssel szándékosan HIV-vírussal fertőztek meg 426 líbiai gyermeket, akik közül azóta 51 meghalt.
/>/>
/>/>Bolgár és más európai illetékesek szerint a líbiai hatóságok koholták a vádakat, hogy elleplezzék azokat a siralmas higiéniai viszonyokat, amelyek miatt a gyerekek megfertőződtek.
/>/>
/>/>A fellebbviteli ítélet előtt Bulgária és az Európai Unió megállapodott Líbiával, hogy nemzetközi alapot hoznak létre a Bengáziban HIV-vírussal fertőzött gyerekek családjainak megsegítésére.
/>/>
/>/>Líbiai tisztségviselők korábban azt javasolták Bulgáriának, hogy fizessen kompenzációt a családoknak, cserében a vádlottak életének megkíméléséért.
/>/>
/>/>Bulgária elutasította az ajánlatot, mondván: ezzel közvetve elismerné az ápolónők bűnösségét.
/>/>
/>/>Alig egy hónapja Abderrahman Salgam líbiai külügyminiszter azt mondta, hogy a halálos ítélteket meg lehet változtatni, ha cserében az áldozatok hozzátartozói humanitárius támogatást kapnak.
/>/>
/>/>A líbiai legfelsőbb bíróságnak a vádlottak fellebbezésének helyt adó vasárnapi ítélete szerint Bengáziban tárgyalják újra a bolgár ápolónők és a palesztin orvos elleni vádpontokat, ugyanis a májusi halálos ítéletek is e bíróságon születtek. A vádlottak az észak-líbiai város kórházában dolgoztak.

A bolgár kormány üdvözölte a líbiai legfelsőbb bíróság döntését.

„Az újratárgyalás új esélyt ad annak elérésére, amit a védelem és hitem szerint minden bolgár akar” - mondta Dimitar Cancsev, a külügyminisztérium szóvivője.

Hozzátette: az új tárgyalás elrendelése annak elismerése, hogy a perben súlyosan vétettek az eljárási és perrendtartási szabályok ellen.

/>/>