Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elítélte a zavargásokat az ausztrál kormányfő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elítélte az ausztráliai Sydneyben történt zavargásokat hétfőn John Howard ausztrál kormányfő, aki cáfolta a rasszista irányzatok megjelenését az ausztrál társadalomban. A megmozdulások következtében 28 embert őrizetbe vettek.

John Howard ausztrál miniszterelnök teljesen elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy faji, etnikai hovatartozás alapján támadjanak meg embereket. A kormányfő szerint az ausztráloknak el kell utasítaniuk az ilyen cselekedeteket, ugyanakkor hozzátette: a történtek nem jelentik azt, hogy az ausztrál társadalom rasszista lenne.

John Howard egyidejűleg cáfolta azokat a nézeteket is, hogy azért jelent volna meg az erőszak, mert a kormány előzőleg a terrorfenyegetettségre figyelmeztetett.

Vasárnap mintegy ötezer, részben ittas, ausztrál zászlóba burkolózott fiatal arab külsejű embereket támadott meg, miközben rasszista jelszavakat kiabált. Egy embert késsel hátba szúrtak, őt kórházba szállították.

A rendbontásra adott válaszul a közeli peremvárosokban arab fiatalok mintegy negyven gépkocsit törtek össze botokkal vagy baseballütőkkel.

A faji indíttatású zavargást az váltotta ki, hogy a múlt hét végén libanoni származású fiatalok rátámadtak két cronullai tengeri mentőre.

Az összecsapásokban harmincegy ember megsérült, két embert megkéseltek. A hatóságok 28 embert őrizetbe vettek.