eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Elítélte a zavargásokat az ausztrál kormányfő

Elítélte az ausztráliai Sydneyben történt zavargásokat hétfőn John Howard ausztrál kormányfő, aki cáfolta a rasszista irányzatok megjelenését az ausztrál társadalomban. A megmozdulások következtében 28 embert őrizetbe vettek.

John Howard ausztrál miniszterelnök teljesen elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy faji, etnikai hovatartozás alapján támadjanak meg embereket. A kormányfő szerint az ausztráloknak el kell utasítaniuk az ilyen cselekedeteket, ugyanakkor hozzátette: a történtek nem jelentik azt, hogy az ausztrál társadalom rasszista lenne.

John Howard egyidejűleg cáfolta azokat a nézeteket is, hogy azért jelent volna meg az erőszak, mert a kormány előzőleg a terrorfenyegetettségre figyelmeztetett.

Vasárnap mintegy ötezer, részben ittas, ausztrál zászlóba burkolózott fiatal arab külsejű embereket támadott meg, miközben rasszista jelszavakat kiabált. Egy embert késsel hátba szúrtak, őt kórházba szállították.

A rendbontásra adott válaszul a közeli peremvárosokban arab fiatalok mintegy negyven gépkocsit törtek össze botokkal vagy baseballütőkkel.

A faji indíttatású zavargást az váltotta ki, hogy a múlt hét végén libanoni származású fiatalok rátámadtak két cronullai tengeri mentőre.

Az összecsapásokban harmincegy ember megsérült, két embert megkéseltek. A hatóságok 28 embert őrizetbe vettek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×