eur:
392.86
usd:
366.22
bux:
66858.01
2024. április 25. csütörtök Márk

Megrendezett volt Gotovina elfogása?

Több horvát lap szerint a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina gyanúsan nyugodt volt, amikor szerdán letartóztatták kedvenc szállodájában a Kanári-szigeteken. A volt horvát katonát Hágába vitték, ahol a Nemzetközi Törvényszék elé állítják. Horvát lapjelentések szerint vasárnapra százezres tüntetést szerveznek Splitbe. De hol van Mladic és Karadzic?

Megrendezett volt-e Ante Gotovina tábornok letartóztatása a Kanári-szigeteken? Ezt a kérdést boncolgatják a horvát lapok. A háborús bűnökkel vádolt volt horvát katonát még szerdán tartóztatták le a spanyol szigeten, egy luxusszálloda éttermében. Az akciót a rendőrség filmre is vette.

A Glas Istre és Novi List című lapok kétkedésüknek adnak hangot, hogy Gotovinát valóban "csak úgy" tartóztatták le. Mint írják: a volt katona rendkívül nyugodt volt. A felvételek tanúsága szerint az étteremben csak ők voltak, noha a szállodában egyetlen szabad szoba sem volt - furcsának találják, hogy vacsoraidőben egy teli hotelben kong az ürességtől az étkező.

Azt sem érti a két újság, hogy miért pont az étteremben akarták elfogni Gotovinát és kísérőjét, amikor föltételezhető volt, hogy a volt katonánál van fegyver, az étkezőben pedig civilek is lehetnek.

További gyanús mozzanat, hogy a tábornok szobájában megtalált útlevél, amely Kristian Horvat névre volt kiállítva, szerepelt az Interpol körözési listáján. Ráadásul széles körben ismert volt, hogy Gotovina egyik álneve a Kristian Horvat.

Az útiokmányban egyébként hét ország pecsétje is szerepelt; ezek szerint sokat utazott a körözött férfi: járt Argentínában, Chilében, Oroszországban, Kínában, Tahitin és Mauritiuson is. A lapok megjegyzik: a pecsétek alapján kizárható, hogy Gotovina az elmúlt időszakban Horvátországban élt volna. Úgy vélik: valamilyen egyezség születhetett Zágráb és a Hágai nemzetközi törvényszék között.

Azt is furcsállják, hogy a négy éve bujkáló férfi miért pont arra a szigetre utazott, amelyről többször is kijelentette, hogy a legkedvesebb üdülőhelye, ráadásul a legnépszerűbb szállodában vett ki szobát.

A Vecernji List című újság arról ír,hogy százezres tüntetést szerveznek vasárnapra Splitben. Az egykori katonatársak a megmozduláson kiállnak Gotovina emllett, emellett pedig a kormánynak szóló követeléseiket is fölolvassák. Több dalmát városban fekete gyásszalagot tűztek a nemzeti lobogóra, illetve Gotovinát támogató falfirkák jelentek meg.

A tábornok Dalmáciában a legnépszerűbb. Az ő vezetésével szerezték vissza a horvátok a szerbek által megszállt területeket. Szerbiában is sokat foglalkoznak Gotovina elfogásával.

A Blic címu lap is arról ír, hogy a tábornok elfogását megrendezték. Majd hozzá teszi, hogy elképzelhető: a férfit két és fél hónapja egy horvátországi vagy boszniai kolostorból vitték a spanyol üdülőszigetre - mégpedig Carla del Ponte, a nemzetközi törvényszék főbírájának jóváhagyásával.

A Politika című újság az üggyel kapcsolatban azt írja, hogy a Szerb hadsereg több, a szintén háborús bűnökkel vádolt és körözött Ratko Mladic szerb tábornok dossziéját átadta a törvényszéknek. Az eddig elveszettnek hitt papírok nemrég kerültek elő. Belgrád azt ígéri, hogy hamarosan további dokumentumokat is átad.

Szerbiára elemzők szerint egyre nagyobb nyomás nehezedik majd, hogy adjon nagyobb segítséget Mladic, valamint a boszniai szerb köztársaság volt vezetőjének, a szintén háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzicnak kézre kerítéséhez.

Egy pénteki rádiónyilatkozatában ezt sürgette a Stjepan Mesic horvát államfő is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×