eur:
393.55
usd:
368.27
bux:
66315.93
2024. április 24. szerda György

Titkos amerikai börtön Koszovóban

A koszovói ENSZ-ombudsman szerint az amerikai hadsereg titkos börtönt működtet a tartományban. Marek Nowicki személyes tapasztalatai alapján a guantanamoi támaszponthoz hasonlította a létesítményt.

A hat éve az ENSZ koszovói ombudsmanjaként dolgozó Marek Nowicki lengyel jogász a Berliner Zeitung lapnak azt állította, hogy „az ottani Camb Bondsteel támaszponton hosszú ideje egy titkos börtön létezik, amely nem tartozik semmifajta tartományi polgári vagy jogi ellenőrzés alá."

Marek Nowicki azt mondta, hogy a Camp Bondsteel támaszponton található objektumban 2000 végén és 2001 elején kétszer is járt. "A börtönben minden ugyanúgy nézett ki, mint azokon a képeken, amelyeket az ember Guantanámóról ismer" – fogalmazott. A Kuba területén lévő Guantanámo az Egyesült Államok fogolykínzásokról elhíresült börtöntámaszpontja.

Két hete az Európa Tanács emberi jogi megbízottjára hivatkozva a francia Le Monde című újság is azt közölte, hogy az Egyesült Államok egy Guantanámóhoz hasonló börtöntábort tart fenn a Szerbiához tartozó tartományban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×