eur:
393.85
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ismét botrány a volt iraki elnök tárgyalásán

A tárgyalás harmadik napján kivonultak a tárgyalóteremből Szaddám Huszein volt iraki elnök védőügyvédei. A lépésre azt követően került sor, hogy egyikük megkérdőjelezte a különleges iraki bíróság törvényességét.

A védőügyvédek döntését Halil Dulaimi jelentette be, aki a lépést azzal indokolta, hogy két korábbi kollégájuk meggyilkolása miatt nem tudják megfelelően ellátni Szaddám Huszein védelmét – jelentette a BBC brit közszolgálati médium.

A védők csapatában részt vevő Ramsey Clark volt amerikai igazságügy-miniszter és Nadzsíb Nuaimi volt katari igazságügy-miniszter írásos nyilatkozatot akartak felolvasni, amelyben szintén kétségbe vonják a törvényszék legitimitását, és szót emelnek a védelem tagjainak nyújtott biztonság hiányosságai ellen.

Rizkar Mohammed Amín, a különleges törvényszék elnöke azonban nem adott nekik szót, arra hivatkozva, hogy erre csak a fő védő jogosult. Nadzsíb Nuaimi jogsértőnek nevezte a kérés megtagadását, és követelte, hogy a törvényszék előbb saját legitimitásának kérdését vizsgálja meg. Ezt követően a védők testületileg kivonultak a tárgyalóteremből.

A gyilkosságok miatt a védőügyvédek megerősített biztonsági intézkedéseket is kértek. A hétvégén az ENSZ iraki emberi jogi képviselője, John Pace is kritizálta a tárgyalási folyamatot.

„Az igazságszolgáltatás rendszerének gyengesége miatt, amihez hozzáadódnak a pert övező körülmények, a bíróság soha nem lesz képes a nemzetközi elvárásoknak megfelelően működni” – fogalmazott az ENSZ-képviselő.

A tárgyalásra tíz szemtanút idéztek be, néhányuknak viszont eltitkolták volna a személyazonosságát, ami szakértők szerint kételyeket ébreszt a folyamat tisztességességével kapcsolatban.

Ezt követően a tárgyalást másfél órára felfüggesztették, majd a déli órákban folytatták a tanúk kihallgatásával.

A védőcsapat is újra elfoglalta a helyét azzal a feltétellel, hogy szót kapnak, majd abszurdnak nevezték a biztonsági intézkedéseket.

Ramsey Clark volt amerikai igazságügy-miniszter úgy vélekedett, hogy ha nem garantálják a védelem biztonságát, összeomlik az iraki igazságszolgáltatási rendszer, míg Nadzsíb Nuaimi volt katari igazságügy-miniszter ismét a törvényszék legitimitását vetette fel.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az InfoRádióban úgy vélte: síita-kurd összefogás alakult ki a szunnitákkal szemben, erre bizonyíték a Szaddam-per is. A szakértő úgy tudja, hogy az eddig meggyilkolt két ügyvéd adatai az iraki belügyminisztériumtól került ki a lázadókhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×