Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rossz környezetvédelmi bizonyítvány Brüsszeltől

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több ponton is bírálta Magyarországot az Európai Környezetvédelmi Ügynökség a tagországok környezetvédelmi helyzetéről szóló jelentésében - állítja Olajos Péter néppárti EU-képiselő. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter cáfol.

A kilenc vizsgált pontból ötben elmarasztalta Magyarországot az Európai Környezetvédelmi Ügynökség. Olajos Péter, az Európai Parlament néppárti frakciójának MDF-es tagja az InfoRádiónak elmondta: Magyarország többek közül az energiagazdálkodásra és a hulladékkezelésre kapott rossz osztályzatot.

A képviselő hozzátette: a jó minősítést kapott területeken a javulás az erősen szennyező szocialista nagyvállalatok bezárásának köszönhető.

A vízfelhasználásra is jó osztályzatot kaptunk, ennek oka, hogy drága a víz – mondta Olajos Péter.

A jelentés aggasztónak tartja, hogy jelentősen nőtt a beépített földterületek nagysága; tíz év alatt akkora területet „betonoztak le” az unióban, mint Luxemburg területének háromszorosa.

2002-es, és annál régebbi adatokat vett alapul az uniós jelentés, amely a tagállamok környezetvédelmi teljesítményét értékelte. A környezetvédelmi miniszter az Inforádónak elmondta, hogy Magyarországot mindössze egy pontban marasztalták el, nem pedig öt pontban, ahogy azt korábban Olajos Péter európai parlamenti képviselő állította.

A bírálat valamennyi tagállamot egyaránt érte, és Magyarország a vizsgált területek többségében átlagon felül teljesített – mutatott rá a tárcavezető, aki szerint Magyarországnak nincs szégyellnivalója. A legrosszabb osztályzatot a települési hulladék mennyiségének növekedése kapta, ám ez a folyamat 2002-ben megállt – hangsúlyozta Persányi Miklós.