eur:
394.21
usd:
370.76
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Rossz környezetvédelmi bizonyítvány Brüsszeltől

Több ponton is bírálta Magyarországot az Európai Környezetvédelmi Ügynökség a tagországok környezetvédelmi helyzetéről szóló jelentésében - állítja Olajos Péter néppárti EU-képiselő. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter cáfol.

A kilenc vizsgált pontból ötben elmarasztalta Magyarországot az Európai Környezetvédelmi Ügynökség. Olajos Péter, az Európai Parlament néppárti frakciójának MDF-es tagja az InfoRádiónak elmondta: Magyarország többek közül az energiagazdálkodásra és a hulladékkezelésre kapott rossz osztályzatot.

A képviselő hozzátette: a jó minősítést kapott területeken a javulás az erősen szennyező szocialista nagyvállalatok bezárásának köszönhető.

A vízfelhasználásra is jó osztályzatot kaptunk, ennek oka, hogy drága a víz – mondta Olajos Péter.

A jelentés aggasztónak tartja, hogy jelentősen nőtt a beépített földterületek nagysága; tíz év alatt akkora területet „betonoztak le” az unióban, mint Luxemburg területének háromszorosa.

2002-es, és annál régebbi adatokat vett alapul az uniós jelentés, amely a tagállamok környezetvédelmi teljesítményét értékelte. A környezetvédelmi miniszter az Inforádónak elmondta, hogy Magyarországot mindössze egy pontban marasztalták el, nem pedig öt pontban, ahogy azt korábban Olajos Péter európai parlamenti képviselő állította.

A bírálat valamennyi tagállamot egyaránt érte, és Magyarország a vizsgált területek többségében átlagon felül teljesített – mutatott rá a tárcavezető, aki szerint Magyarországnak nincs szégyellnivalója. A legrosszabb osztályzatot a települési hulladék mennyiségének növekedése kapta, ám ez a folyamat 2002-ben megállt – hangsúlyozta Persányi Miklós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×