eur:
395.8
usd:
366.89
bux:
65576.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Amerikai dollárbankjegyeket számolnak egy hanoi bankban 2022. szeptember 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Luong Thai Linh

Éles fordulat a magyar cégvezetők jövőképében

Míg nyáron a vállalkozók 44 százaléka szerint nem volt nehéz a cége számára a pénzügyi kötelezettségek teljesítése, a következő fél évre már kevésbé tekintenek bizakodóan – derül ki az MKIK kutatásából.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet kutatást végzett a cégek pénzügyi helyzetéről. Az adatfelvételben 350, legalább húsz főt foglalkoztató hazai céget kérdeztek különböző szempontok alapján.

A válaszadók 44 százaléka azt jelezte, egyáltalán nem tapasztalt pénzügyi nehézségeket, 56 százalékuk kisebb-nagyobb mértékben azonban igen 2022 júliusában. A következő félévre vonatkozóan a cégek 64 százaléka számít nehézségekre. "A cégek minden gazdasági szektorban a következő félévre vonatkozóan pesszimistábbak a pénzügyi kötelezettségek teljesíthetőségével kapcsolatban" – mondta az intézet ügyvezetője, Nábelek Fruzsina.

Megjegyezte:

az építőiparban többen, az vállalkozók 72 százaléka számít nehézségekre,

de a többi ágazatban, így a szolgáltatás, a kereskedelem és feldolgozóipar területén 60 százalék fölötti ezen cégek aránya. Megfigyelhetők cégmérettel kapcsolatos különbségek is: a pénzügyi kötelezettségek teljesíthetőségével kapcsolatban a nagyobb vállalkozások jobban teljesítenek, mint a kisebb, száz fő alatti cégek.

A szakértő szerint a tisztán hazai tulajdonú cégek rosszabb helyzetben vannak, mint a részben vagy egészében külföldi tulajdonúak. Várakozásaik is pesszimistábbak a következő fél évre vonatkozóan, mint a külföldi tulajdonú cégeknek.

A vállalkozók szerint a cégek legnagyobb problémáját 2022 júliusában többek között az árfolyamveszteség jelenti. Az alapanyagok, a nyersanyagok kifizetése és az energiahordozók finanszírozása is egyre több cégnek problémát jelent. Ez a cégek több mint tíz százalékának okozott már érdemi nehézséget az elmúlt hónapokban. Az építőipari cégek számára elsősorban az adók és járulékok kifizetése jelent pénzügyi nehézséget. A kereskedők és a feldolgozóipari cégek számára viszont az energiahordozók kifizetése jelentősebb probléma.

A pénzügyi tartalékok szintjével kapcsolatban is pesszimistábbak lettek az elmúlt időszakban a vállalkozásoknak a várakozásai.

A cégek 41 százalék arra számít, a pénzügyi tartalékaik szintje nem változik a következő félév során. A szakértő szerint ez azért érdekes, mert előző félévben nagyjából a cégek 20 százaléka jelezte azt, hogy tudta növelni a tartalékai szintjét. Ez az arány most már a következő félévre vonatkozóan 15 százalék alatt van. "Tehát a cégek többsége arra számít, hogy vagy nem változik a tartalékaik szintje, vagy csökkenni fog a következő félévben" – mondta Nábelek Fruzsina.

A magyar gazdaság kilátásairól Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×