eur:
394.3
usd:
369.44
bux:
65713.21
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A megújított húszezer forintos bankjegy UV fénnyel megvilágítva a bemutató sajtótájékoztatón Budapesten, a Magyar Nemzeti Bank épületében 2015. szeptember 25-én. A bank 2015. december 14-től hozza forgalomba a megújított bankjegyeket, a jelenlegi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban.
Nyitókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

A hitelfelvevők fontos kérdésére érkezett válasz

Májusban kamatot vágott a jegybank, az MNB alelnöke pedig júniusban kilátásba helyezett egy újabb kamatcsökkentést. Érdemes-e vajon újabb kamatvágásra várni? Ezt válaszolja meg a money.hu elemzése.

A hitelfelvételt tervezők számára a jegybank májusi kamatvágása és az újabb kamatcsökkentésre tett utalás fényében adódik a kérdés, érdemes-e kivárni a hiteligényléssel az alacsonyabb hitelkamat és törlesztőrészlet reményében. Egzakt válasz nincs, de érdemes több dolgot figyelembe venni - derül ki a egy friss összeállításból.

„A 15 bázispontos májusi jegybanki alapkamat-csökkentés, valamint egy esetleges újabb kamatmérséklés, amennyiben azt a bankok beépítik az ajánlatokba, nem feltétlenül jelent számottevő eltérést egy-egy kiszámítható, biztonságos, azaz végig rögzített kamatozású lakáshitel esetében” - mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője. Hozzátette: bár a változó kamatozású lakáshitelek kamatát érintheti a kamatcsökkentés, ennek ellenére

továbbra is a fix kamatozású lakáshitelek igénylését javasolják az ügyfeleknek.

Egy változó kamatozású hitel esetében ugyanis ahogyan most csökkentek a kamatok, ugyanúgy emelkedhetnek is a jövőben futamidő alatt, vagyis összességében kevésbé kiszámíthatóak, mint a hosszú évekig vagy a futamidő végéig fix kamatozásúak.

Nem véletlen, hogy a hivatalos adatok szerint az újonnan felvett lakáshitelek döntő többsége, 98,6 százaléka fix kamatozású, azaz a hitelnek több mint 1 évre rögzített a kamata, a hitelfelvevők ugyanis kiszámítható, biztonságos kölcsönt szeretnének törleszteni. Ráadásul a hitelfelvevők döntő többségének nem is reális lehetőség a változó kamatozású hitel felvétele a JTM-szabályozás miatt, ami azt szabja meg, hogy az érintettek csak a havi jövedelmük 25 vagy 30 százalékáig adósodhatnak el.

Aki biztosra szeretne menni

A portál hipotetikus - több mint 10 bank ajánlata alapján készített - számításai szerint július elején a 10 millió forintos, a 20 éves futamidő alatt végig fix kamatozású lakáshitelek közül a legkedvezőbbek kamata 4,52 és 4,89 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy - a kapcsolódó költségekkel együtt - a törlesztés minden hónapban 64-65 ezer forint. Abban az esetben, ha a kamat 15 bázisponttal csökken, akkor az 800 forinttal alacsonyabb törlesztőrészletet eredményezne. Azonban csak abban az esetben, ha a bank egy az egyben átvezeti a 15 bázispontos csökkenést a végleges kamatokba. Ezt azonban nem lehet biztosra venni, hiszen a koronavírus-járvány miatt bizonytalanabbá vált a gazdasági helyzet, a kockázatok a korábbinál magasabbak, ezért sem biztos, hogy alacsonyabb kamatszintek lesznek a lakáshiteleknél.

Az elemzésben azt írják, csak a végig fix kamatozású lakáshitelek jelentenek teljes biztonságot, ezeknél ugyanis nincs olyan piaci körülmény, amely módosíthatja a kamatokat, ezáltal a havi törlesztőrészlet összegét. Vannak a fix kamatozású lakáshitelek között 5 és 10 éves kamatperiódusú konstrukciók, ezeknél az adott intervallum letelte után változhat a kamat.

Fontos tudni, hogy az évek óta érvényben lévő úgynevezett fair banki szabályozás szerint a bankoknak meg van kötve a keze, csak a hitelfelvételkor, a jogszabályi előírásoknak megfelelően változtathatnak a hitelköltségeken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×