eur:
394.07
usd:
368.33
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Egy strandoló a Velencei-tó partján naplementekor a Velence Korzó és Szabadstrandon 2015. július 6-án. Az országos tiszti főorvos július 4-től július 8-án éjfélig hőségriadót rendelt el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A járvány felpezsdítette a vízparti nyaralók piacát

Erős a kereslet a nyaralók iránt, a Balatonon, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál is. A Veszprém megyében lévő eladó nyaralók iránt júniusban 47 százalékkal többen érdeklődtek, mint egy évvel korábban – derül ki az ingatlan.com legfrissebb közleményéből.

Kilőtt a balatoni, Velencei-tónál és a Tisza-tónál található nyaralók iránti kereslet az elmúlt hetekben – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó környékének nyaralópiacát vizsgálta több mint 36 ezer ingatlanhirdetés és 8,6 millió érdeklődés alapján.

„A nyaralók iránti kereslet jóval kisebb mértékben esett vissza a járványhelyzetben, mint a többi lakóingatlan iránt. A koronavírus magyarországi megjelenése óta az eladó nyaralók kínálata mérséklődött, az erőteljes kereslet felszívhatja a megfelelő árazású ingatlanokat a következő 1-2 hónapban” – nyilatkozta a Világgazdaságnak az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Vegyes a kép a Balaton partján

A Balaton északi partján található nyaralók iránti kereslet májusban 22 százalékkal, júniusban pedig már 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A déli parton lévő nyaralókat idén májusban 16 százalékkal, júniusban már 25 százalékkal többen vették fel a listájukra. A Zala megyei nyaralók iránt 14 és 38 százalékkal nőtt a kereslet az Ingatlan.com elemzése szerint.

A tó déli fertályán jellemzően drágultak az ingatlanárak.

„Siófokon például az átlagos négyzetméterár 4 százalékkal 629 ezer forintra, Balatonföldváron ugyanennyivel, 675 ezer forintra emelkedett”

– tette hozzá Balogh László. Az északi parton található Balatonfüreden ugyanakkor csökkentek az árak: 3 százalékkal 662 ezer forintra. Balatonalmádiban viszont 4 százalékkal 504 ezer forintra drágult egy négyzetméternyi nyaraló.

Elaludt a Velencei-tó

A Velencei-tó közelében található nyaralók iránti kereslet a balatoni társaikkal ellentétben csak júniusban emelkedett tavalyhoz képest, több mint 20 százalékkal. A két legkedveltebb céltelepülésen azonban egymással ellentételesen mozogtak az árak: Gárdonyban az átlagos négyzetméterár 4 százalékkal 530 ezer forintra csökkent, míg Velencén 11 százalékkal 562 ezer forintra nőttek.

Eközben a Heves megyében, azaz jellemzően a Tisza-tó mellett lévő nyaralók is felértékelődtek az idén. Júniusban már közel 30 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés irántuk.

Az Ingatlan.com elemzése szerint a tóparti nyaralók és ingatlanok iránti fokozott keresletet magyarázhatja a járványtól, illetve az esetleges második hullámtól való félelem.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×