eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Ingatlan.com: a rozsdaövezetekben már egy-két éven belül több ezer új lakás épülhet

A kedvezményes áfakulcs miatti lakásépítési kedv felfutása pedig évekig is kitarthat - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amelyet a rozsdaövezeti lakásfejlesztésekre vonatkozó törvényjavaslat megjelenése miatt készített.

Az elemzők arra jutottak, hogy ha a törvénytervezetet elfogadják, akkor a rozsdaövezetek kijelöléséről a kormány dönthet az adott önkormányzattal történt egyeztetések után. Ez pedig azt jelenti, hogy a már folyamatban lévő lakásépítések is megkaphatják a rozsdaövezeti besorolást, amennyiben a később kijelölendő rozsdaövezeten belül épülnek, és így a kedvezményes, 5 százalékos áfával kerülhetnek majd piacra.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közleményben arra is rámutatott, hogy vannak még tisztázatlan kérdések, például az, hogy mely területeket jelölik ki erre a célra, illetve, hogy mely rozsdaövezeti lakásokból mennyit vásárolhatnak meg magánszemélyek és mekkora lesz a bérlakások aránya.

A szakértő szerint

lesznek olyan területek, ahol lényegében azonnal megindulhatnak a társasház-építések,

ez támaszt adhat a járvány miatt visszaeső lakásépítési kedvnek. Vannak azonban olyan rozsdaövezetek, ahol még kármentesítésre, előkészítésre van szükség a társasházak építéséhez. A szükséges munkák elvégzése után a kijelölt területeken közép- és hosszú távon új lakások, társasházak épülhetnek, esetleg új városrészek jöhetnek létre - tette hozzá Balogh László.

Közölték, az ingatlan.com adatai szerint lenne igény az új lakásokra: májusban 15 százalékkal többen érdeklődtek irántuk, mint egy évvel korábban, a járvány előtti szinthez képest pedig 24 százalékos volt a növekedés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×