eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Athén, 2010. április 23.Egyeurós érméket tart a tenyerében a Görög Nemzeti Pénzverde egyik alkalmazottja 2010. április 23-án. Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök ezen a napon hivatalosan kérelmezte az EU és az IMF által az ország adósságtörlesztési nehézségeinek megsegítésére összeállított támogatási mechanizmus életbe léptetését. A segélycsomag 30 milliárd eurós uniós és további 15 milliárd eurós IMF-hitelt tartalmaz. (MTI/EPA/Oresztisz Panagiotu)
Nyitókép: MTI/EPA/Oresztisz Panagiotu

A hitelállomány felénél esélyes, hogy emelkedhet a törlesztő

Emelkedhetnek a változó kamatozású hitelek törlesztőrészletei miután a héten a Magyar Nemzeti Bank megemelte a 3, a 6 és a 12 hónapos bankközi kamatokat. A piacon még mindig nagyon sok a változó kamatozású kölcsön, így ezek az adósok megérezhetik az MNB döntését - mondta az InfoRádiónak Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi elemzője. 

A teljes hitelállomány nagyjából fele változó kamatozású konstrukció, és a Magyar Nemzeti Bank eheti döntése miatt, miszerint a 3, 6 és 12 havi futamidőre szóló bankközi kamatokat drasztikusan megemelte, ezek az ügyfelek érzik majd meg legkorábban a törlesztőrészletek emelkedését. Emiatt érdemes lesz átnézniük a szerződéseiket, és akár a hitelkiváltási lehetőségeknek is utánanézni, hiszen azért egy egy százalékos kamatemelkedés egy átlagos, 7 millió forintos 15 évre szóló hitel esetén 4-5 ezer forinttal is megemelheti a havi törlesztőrészletet - mondta az InfoRádiónak Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi elemzője.

Szerinte ez azt is jelentheti, hogy

akár a következő hónaptól is emelkedhet a törlesztőrészlet, különösen akkor, a következő hónapban lesz a kamatforduló.

A bankoknak ugyanis szigorú árazási politikájuk van, egy kormányrendelet rögzíti számukra, hogy mikor és hogyan tudják érvényesíteni a kamatváltozást. Ugyanakkor még mindig kedvező a kamatkörnyezet Magyarországon, mert még mindig 0,9 százalékos a jegybanki alapkamat. "De arra azért számítani kell, hogy egy hasonló emelés bármikor bekövetkezhet" - hívta fel a figyelmet az elemző. Éppen ezért a változó kamatozású hitellel rendelkező ügyfelek nagyobb veszélynek vannak kitéve ebből a szempontból, mert a fix kamatozású hitellel rendelkezőknél nem fog változni a törlesztőrészlet emiatt.

Ha egy változó kamatozású hitelre kéri az ügyfél a törlesztési moratóriumot, akkor ugyan a következő 9 hónapban nem lesz törlesztőrészlete, de erre az időre is összegyűlik neki egy kamat, méghozzá az aktuális kamatszint mellett számolva - mondta Trencsán Erika. Hozzátette: bár januárban, amikor majd újraindul a törlesztés, akkor a részlet összege a moratórium miatt nem emelkedhet, de a kamatváltozás miatt igenis nőhet. Ráadásul, ha a moratórium alatt a kamatperiódus váltás során emelkedik a hitelkamat, ezzel az emelt szinttel számolja majd ki a bank is, hogy az összegyűlt kamatösszeg miatt mennyivel lesz hosszabb a futamidő.

"A 9 hónap és az összegyűlt kamatösszeg miatti futamidő hisszabbítás jelentős futamidőnövekedéssel is járhat"

- tette hozzá az elemző.

A hitelszerződések lehetőséget adnak arra, hogy az ügyfél bármikor fix kamatozású hitelre váltson - ugyanis hitelkiváltásra és szerződésmódosításra a futamidő alatt bármikor van lehetőség. De javaslom az ügyfeleknek, hogy egyeztessenek szakértővel, mert lehet olyan élethelyzet, vagy lehet olyan szakaszban a hitel, amikor nem biztos, hogy megéri a hitelkiváltás - mondta Trencsán Erika.

Utóbbira példa, ha már csak egy-két év van hátra a futamidőből, mivel ekkor a részletekkel már nagyrészt a tőkét fizeti meg az ügyfél. És ha egy bankváltással együtt járó hitelkiváltást szeretne az ügyfél végigvinni, akkor ott vannak kezdeti költségek, és előfordulhat, hogy ez már többe kerülne, mint az a haszon, amivel a hitelkiváltás járna. Főszabályként elmondható, hogy a futamidő első felében azért nagy valószínűséggel megéri a hitelkiváltás - tette hozzá az elemző.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×