eur:
393.5
usd:
368.15
bux:
66491.82
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Magyar Turisztikai Ügynökség

Trükközők a Balatonnál? Megszólaltak a polgármesterek

Törvényt sért, aki nyaralót vesz a lakástámogatásból, azonban a Balaton déli parti településein tevékenykedő polgármesterek még nem találkoztak konkrét esettel.

Az ingatlan.com összesítése szerint Fonyódon kétezernél, Balatonfenyvesen ezernél is többen érdeklődtek már az eladó ingatlanok csokos felhasználása iránt, de Balatonberénynek és Balatonszárszónak is jutott 680, illetve 614 érdeklődés - írta a sonline.hu.

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere a lapnak elmondta, neki nincs információja arról, hogy a csokos támogatást egyesek nyaralókra fordítanák, de szerinte minden elhanyagolt, régi épület felújítása javítja a településképet, Balatonfenyvesen pedig akad néhány ilyen rosszabb állapotú nyaraló.

Horváth László, Balatonberény polgármestere szerint sem nagyon lehet trükközni a támogatással, mivel nem lehet nyaralóra fordítani a támogatást, ráadásul az igénylő házaspár mindkét tagjának állandó jelleggel, életvitelszerűen kell a településen élni a támogatáshoz, de az nem világos, hogy ezt ellenőrzi-e bármilyen hatóság.

A fiatal betelepülőknek örülne a balatonboglári polgármester, Mészáros Miklós, aki azért a trükközést fontolgatók figyelmébe ajánlja azt is, hogy a balatoni nyaralóingatlanoknál magasabbak az adók, mint az állandó lakásoknál.

A lap szerint viszonylag bonyolult folyamat átminősíteni egy nyaralót állandó lakássá, akár a csok kedvéért, akár más okból döntenének e mellett az építmény tulajdonosai. Más törvény vonatkozik ugyanis a lakóingatlanokra, mint a nyaralóépületekre. Nemcsak a szigetelés és a fűtés követelményeinek, de sok más műszaki paraméternek is meg kell felelni ehhez. Azonban az átminősítést jogszabály nem tiltja. Megtehetik a tulajdonosok egy hivatali eljárás során. Az állandó lakásoknál az átminősítés után más költségek is felmerülnek, például a Balatonnál éves szemétdíjat kell fizetni. A balatoni ingatlanosok szerint gátat vet a visszaéléseknek, hogy a kisebb balatoni településeken kevesebb az eladó ingatlan.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×