eur:
394.39
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Fertőzött burgonya Magyarországon

Fertőzött burgonya Magyarországon

Nébih: újabb külföldi burgonyaszállítmányban találtak kártevőt.

Újabb külföldi burgonyában talált kártevőt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a 11,5 tonna fertőzött szállítmány Romániából és Ausztriából származik - tette közzé a hivatal csütörtökön a honlapján.

A közlemény szerint a Nébih laboratóriuma gumórontó fonálféreg fertőzést talált a szállítmányokban. A kártevő által károsított burgonyagumók nem jelentenek veszélyt az emberi és állati egészségre.

A kártevővel fertőzött gumókat vetési célra nem szabad felhasználni, hőkezelés után állati takarmányként viszont hasznosíthatók.

A gumórontó fonálféreg legfontosabb tápnövénye a burgonya, kártételének elsődlegesen a vetőburgonya termesztésben van jelentősége. A fertőzött gumók elültetése jelentős termésveszteséggel járhat, ezért meg kell akadályozni vetési célra történő felhasználását, és ezzel a fonálféreg terjedését.

A Nébih februárban egy Romániából származó 10 tonnás vetőburgonya szállítmányban azonosított gumórontó fonálférget.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×