eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kezdhetünk szorítani a gyümölcsfákért

Kezdhetünk szorítani a gyümölcsfákért

A Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet nem vár drágulást az almánál, de a tavaszi fagyok még okozhatnak kellemetlen meglepetést a gyümölcsösökben.

Az étkezési alma bolti fogyasztói ára kilogrammonként jelenleg a 250-500 forintos sávban mozog a fajtától, a minőségtől és a kiszereléstől függően. A szakemberek szerint

a következő hónapokban marad ez az ártartomány, vagyis nem várható drágulás

- mondta Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke.

Véleménye szerint most még korai arról beszélni, hogy a téli enyhe időjárás milyen hatással lesz az árakra. Azonban kiemelte, hogy a gyümölcsfák közül

a kajszibarack, a cseresznye és a szilvafa különösen hajlamos arra, hogy az enyhe téli napokban beindul az "életműködése".

Ez a folyamat megindult decemberben, de most szerencsére leállt. A nedvkeringés beindulásával önmagában még mindig nincs gond, de a termés veszélybe kerülhet, ha februárban, márciusban mínusz 10-15 foknál nagyobb fagyok jönnek. Akkor ugyanis ezeken a fákon a megduzzadt, már élő rügyek sokkal fagyérzékenyebbek, és az erős fagy megtizedelheti a virágrügyeket.

Az idei termésre vonatkozóan még csak nagyon óvatos becslést lehet tenni. A szakember szerint tavaly sok ültetvényen nagyon gyenge termés volt, ennek viszont az az eredménye, hogy a fák "kipihenik magukat", és rengeteg virágrügyet hoznak. A tavalyi gyenge termés logikus következménye idén - egész Európában - egy nagyon magas mennyiségű termés lehet. Ha ez bekövetkezik, az idei év épp ellenkezője lesz a tavalyinak: sok gyümölcs, alacsony árakkal.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a termésingadozások először a termelői árakban csapódnak le, és csak utána a fogyasztói árakban, ez utóbbiak viszont stabilabbak, kevésbé reagálnak érzékenyen a termés változására. A kilogrammonként 250-500 forintos fogyasztói ársáv legfeljebb 50 forinttal húzódik lejjebb, 200-450 forint közé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×