eur:
395.01
usd:
370.83
bux:
65196.47
2024. április 19. péntek Emma

Csökkenthetik a vállalkozások terheit

A Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) mélyítéséről ismertették a tagállami álláspontokat az EU pénzügyminiszterei az Ecofin ülésén. A tanácskozáson szó volt az Európai Bizottság áfajavaslatáról is. A Magyarországot képviselő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter aláhúzta: minden döntést csak úgy szabad meghozni, ha az összes EU-tagállam részére biztosított az egyenlő elbánás, a tagállamok közötti különbségtételt nem tudjuk elfogadni.

Varga Mihály emlékeztetett: a decemberi eurócsúcsot követően az uniós pénzügyminiszterek első alkalommal tárgyalták az Európai Bizottság tavaly decemberi elején megjelent, a Gazdasági és Monetáris Unió további mélyítéséről szóló javaslatcsomagját. A GMU jövőjéről szóló viták során kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a tárgyalásokban minden tagállam részt vegyen – húzta alá a tárcavezető.

Az euróbevezetés előtt álló tagállamok részére javasolt támogatási programról a miniszter elmondta, hogy a még saját pénznemet használó uniós tagállamok felzárkózásának fokozására a már létező kohéziós politika a legmegfelelőbb és leghatékonyabb eszköz, így inkább e közösségi politika erősítése lenne indokolt.

Az Ecofin ülésén az Európai Bizottság bemutatta az áfaszabályok egyszerűsítéséről szóló, 2018. január 18-án közzétett javaslatát. Varga Mihály elmondta: egyetértünk azzal, hogy

egyszerűsíteni kell az áfaszabályokat és vissza kell szorítani az adócsalások mértékét,

de továbbra is kiállunk a bizonyítottan eredményes gazdaságfehérítő hazai újításunk, az elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) mellett. Az áfacsalások visszaszorításában az ekáer szerepe megkérdőjelezhetetlen, ezt nemcsak az államkassza többletbevétele igazolja, hanem az is, hogy egyre több tagállam másolja a magyar modellt.

Az ülésen ismertetett javaslat két fő területen hozhat lényegi változást.

  • A nagyobb mozgástér a kedvezményes adómértékek esetében hazánk szempontjából kedvező, hiszen így például az internet-hozzáférési szolgáltatásra is alkalmazhatják a tagállamok automatikusan a kedvezményes adómértéket.
  • A másik lényeges elem, hogy csökkentenék a kis- és középvállalkozásokra háruló bürokratikus terheket. Ezen javaslatcsomag egyik pontja szerint 2 millió eurós bevételig egyszerűbben teljesíthetik adókötelezettségüket a vállalkozások.

A magyar kormány már korábban kezdeményezte, hogy emelkedjen az alanyi áfa mentesség értékhatára, így több kisvállalkozó élhetne ezzel a kedvező lehetőséggel. A mostani uniós javaslat segítheti hazánk kérelmének gyorsabb és kedvező elbírálását – tette hozzá a tárcavezető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×