eur:
394.28
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Magyarország jobban teljesít, mint az euróövezet?

Magyarország jobban teljesít, mint az euróövezet?

Az eurózóna fellendülése egyre gyorsabb, amire eddig nem is számítottak. Sőt, a fellendülésnek a csúcspontja 2018-ra várható, utána viszont már a lassulás veheti kezdetét.

Az idén érik el az eurozóna gazdaságai a jelenlegi fellendülési ciklus csúcspontját – közölte Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője az InfoRádióban. A szakértő elmondta: a bérek emelkedése ezekben az országokban is megindult, de még több év kellhet, míg a munkanélküliségi mutatókban beérik Magyarországot.

Az eurózóna országaiban a foglalkoztatás javul,

az egykori 20 százalék körüli munkanélküliségi ráta bőven 10 százalék alatt van, 

nő a fiatalok foglakoztatása is, mindamellett a foglalkoztatás növekedése lassú, tette hozzá. 

Magyarország elrugaszkodott 

Pálffy elmondta:  az euróövezetben a munkaképes lakosság bővülése és a foglalkoztatás bővülésének az üteme is lassul, ezzel szemben a bérek tekintetében növekedés figyelhető meg. Hozzátette:

a magyarországihoz hasonló két számjegyű növekedést azonban nem közelítik meg. 

Továbbá Pálffy szerint 5-10 éves távlatban érhetik majd el a magyarországi munkanélküliségi szintet, ami jelenleg 4 százalék körül van. „Fontos megjegyezni, hogy

az Amerikai Egyesült Államokban is inkább a hazaihoz hasonló 4 százalék körüli munkanélküliségről beszélhetünk.

Az euróövezetben pedig ennek bőven a duplája tapasztalható még mindig” – mondta az elemző. Hozzátette, hogy magas a munkanélküliség, a foglakoztatás lassan emelkedik, a déli államokban pedig komoly munkaerőhiány is megmutatkozik. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×