eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Az új szabályok hatással lesznek minden bankra

Az új szabályok hatással lesznek minden bankra

A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság újabb úgynevezett bázeli ajánlásban egységesítené a pénzintézetek számítási modelljét, mellyel a bankok különböző szolgáltatási elemeik kockázatát súlyozzák.

A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság több területen is újragondolta a korábbi szabályozásokat. A fókuszban többek között a kockázattal súlyozott eszközérték számítása, a hitelezési kockázat sztenderd megközelítésének kockázatérzékenyebbé formálása, a belső minősítésen alapuló modellek korlátozása, valamint egy, a sztenderd minősítés alapján meghatározott tőkéhez kötött minimum tőkeszint szerepelnek.

Szántó-Kapornay Emőke, a PwC vezető menedzsere az InfoRádiónak elmondta, a mostani ajánlás a kockázattal súlyozott eszközértékeket érinti, így megpróbálja a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályokat egységesíteni. Hozzátette, ez arról szól, hogy a bankok mérlegében különböző portfólió elemek (például hitelek, értékpapírok) találhatóak, ezek az elemek pedig különböző mértékben hordoznak kockázatot. Ezt továbbá szektorokra is le lehet bontani, mint lakosságira vagy vállalatira is.

A szabályozás az eltérő kockázatú elemekhez rendel különböző kockázati súlyokat. „Ez bizonyos esetekben lehet akár 0 százalék egy nemkockázatos tételnél, vagy más eseteknél akár 100 százalék is” – magyarázta Szántó-Kapornay Emőke. 

A PwC vezető menedzsere elmondta, hogy a változás európai szinten 10-15 százalékos tőkenövekménnyel kell számolni: ahol a bankok jelentős mértékben kiveszik a részüket az ingatlanfinanszírozásban, ott erőteljesebb hatással lehet számolni. Egyelőre azt még nem lehet tudni, hogy Magyarországra milyen hatást fog majd gyakorolni. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×