eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
KSH: 323 ezer forintot keres egy átlagos magyar

KSH: 323 ezer forintot keres egy átlagos magyar

Tavaly novemberben a bruttó átlagkereset 13,0 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A múlt év első tizenegy hónapjában a bruttó és a nettó keresetek azonos mértékben, 12,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A növekedésre

a minimálbér (+15%) és a garantált bérminimum (25%) emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással

- tette hozzá a KSH.

A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál 11,2 százalékkal nőttek a keresetek novemberben, és 12,1 százalékkal a prémiumok, jutalmak és más egyszeri kifizetések nélkül számított rendszeres bérek.

A költségvetési szektorban 13,5 százalékos volt a keresetek éves összevetésű emelkedése, amiben benne van a jutalmak és egyszeri kifizetések 41,4 százalékos emelkedése. Anélkül 10,4 százalékkal emelkedtek a rendszeres jövedelmek a közfoglalkoztatottak nélkül számolva.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete novemberben 323.000 forint volt,

az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 214.800 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 222.700 forintra becsülhető.

Ágazati bontás

  • Az iparban és az építőiparban 359 ezer, illetve 243 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, 10,6 százalékkal és 15,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.
  • A kereskedelem és gépjármű javítás területén 14,7 százalékkal nőttek a bruttó keresetek, 293 ezer forintra,
  • az idegenforgalomban és vendéglátásban pedig 12,1 százalékos volt az emelkedés, amivel a keresetek 194 ezer forintra nőttek.
  • A pénzügyi, biztosítási üzletágban foglalkoztatottak bruttó keresete átlagosan 550 ezer forint volt, 2,4 százalékkal több a 2016 novemberinél, míg
  • az ingatlanszakmában 24,5 százalékkal nőttek a bérek 310 ezer forintra.

A költségvetési szférában 352 ezer forint volt a bruttó átlagkereset. A közigazgatás és védelem területén alkalmazottak bruttó keresete egy év alatt 17,0 százalékkal 397 ezer forintra nőtt tavaly novemberre, az oktatásban 8,1, az egészségügyben 14,1 százalékos volt a növekedés és 325 ezer, illetve 313 ezer forintra emelkedtek a keresetek, a szociális ellátás területén 145 ezer forint volt az átlagkereset, 22,0 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A KSH adataiból az is kiderül, hogy a közfoglalkoztatottak száma egy év alatt 48 ezerrel, 152 ezerre csökkent tavaly novemberre, a vállalkozásoknál alkalmazottak száma pedig 46 ezerrel emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×