eur:
393.14
usd:
367.83
bux:
65966.74
2024. április 24. szerda György
Drasztikusan drágult egy fontos élelmiszer

Drasztikusan drágult egy fontos élelmiszer

Jelentősen megemelkedett Magyarországon a tojás ára, és az Európai Unióban is már csak két országban drágább, mint nálunk.

Bár egy éve még az áfacsökkentés eredményeként jelentős áresésről szóltak a hírek a tojás piacán, az elmúlt hetek és hónapok történései ezzel ellentétes folyamatról adnak számot. A központi statisztikai hivatal adatai szerint a fogyasztói átlagárak tavaly év végén 55 forint közelébe emelkedtek, 544 forintba került egy tízdarabos doboz, ezzel szemben júliusban még csak 367 forintot kértek ugyanezért a kereskedők - írja a Magyar Idők.

A tendencia nem egyedülálló, az Európai Unió számos tagországában rekordszintre került a tojás ára. A drágulásnak minden bizonnyal köze van a múlt év elején tomboló madár­inf­luenza-járványhoz is, ennél azonban nagyobb súllyal hatott a termelésre a nyáron kitört rovarirtószer-botrány.

A tojás árában mára az Európai Unió élmezőnyébe kerültünk, itthon meghaladja a 72 ezer forintot a tojás száz kilóra vetített ára, ennél csak Szlovákiában és Olaszországban volt drágább a termék a múlt év végén. Ott 73 ezer, illetve 75 ezer forint felett járt a termelői ár. Az uniós átlag egyébként 60 ezer forint környékén volt, ami 50 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi szinthez képest.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Franciaország Észtországgal, Lettországgal, Litvániával, Hollandiával és Lengyelországgal együtt új szankciórendszert javasol az Európai Unió számára az orosz dezinformációs és választási beavatkozási műveletek elleni küzdelem érdekében. A Bloomberg által látott tervezet szerint az orosz vonatkozású szereplők által végrehajtott destabilizáló tevékenységek száma nőtt Európában, és különböző hibrid eszközökkel aláássák a demokráciát, a stabilitást és a jogállamiságot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×