eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Ezektől a tényezőktől függ a magyar gazdaság jövője – gazdasági lapszemle

A Magyar Idők szerint jelentősen drágulnak a bárányok. Áttörést hozott a tavalyi harmadik negyedév a pénzpontokon végrehajtott kártyás készpénzbefizetéseknél – írja a Világgazdaság. A Portfolio a következő időszak gazdasági kilátásairól közöl egy elemzést.

A Magyar Idők úgy tudja, a korai húsvét miatt élénk keresletre és áremelkedésre számítanak a juhtenyésztők a külpiacokon. Az ünnepek előtti áremelkedés hozzájárulhat ahhoz, hogy a tavaly megtorpant növekedés ismét beinduljon az ágazatban. Az európai uniós versenytársainknál csak később születnek a bárányok, március közepére csak néhány tagállamban lesznek eladásra kész fiatal állatok, ezért a felvásárlók várhatóan drágábban veszik majd át a magyar gazdaságokból kikerülő bárányokat – mondta a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

A Világgazdaságból megtudhatják, hogy áttörést hozott a tavalyi harmadik negyedév a pénzpontokon végrehajtott kártyás készpénzbefizetéseknél: az azonnali elszámolást biztosító automatáknál az ügyfelek 630 ezer tranzakcióban 114,3 milliárd forintot fizettek be, ami önmagában nagyobb összeg, mint amennyit 2014 egészében mértek. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a bankkártya-tulajdonosok több mint 1,5 millió alkalommal indítottak ilyen tranzakciót az elmúlt év első kilenc hónapjában, ami 652 ezres, majdnem 75 százalékos növekedés a 2016-os évhez képest.

A Portfolio a következő időszak gazdasági kilátásairól közöl egy elemzést. Eszerint a jövőben a magyar kilátásokat alapvetően befolyásolja többek között, hogy

  • milyen kimenete lesz a német koalíciós egyeztetéseknek,
  • összeáll-e egy német-francia tengely, vagy az EU-integrációval kapcsolatos nézőpontokban megmaradnak a súrlódások,
  • lesz-e olyan erő, amely a magországok szorosabb együttműködése felé tolja az integrációt,
  • felülkerekedik-e a bizottsági, „egységes Európa” álláspontján egy-két nagyobb ország türelmetlenebb hozzáállása, vagy a menekültelosztási rendszer körüli súlyos vita
  • lesz-e érdemi plusz EU-forrás az euró felé törekvő tagállamok számára, ami felgyorsítja a belépésüket
  • befolyásolja-e a reformkészséget, hogy magára talált az európai gazdaság,
  • fizetnek-e a britek azért, hogy a Brexit után is hozzáférhessenek az uniós piacokhoz, és enyhítsék a 2020 utáni büdzsélyuk méretét.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×