eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Elolvadt a nagy csokoládékatasztrófa

Elolvadt a nagy csokoládékatasztrófa

A klímaváltozás miatt a főbb termelési helyeken visszaszorulhat a kakaóbab termesztése, és Afrikában átalakulhat a kakaóbabpiac, globálisan viszont növekedést jósolnak.

December végén jelent meg az amerikai klímaügyi hivatal, az Országos Óceáni és Légköri Igazgatóság egy elemzése, amely vészjósló képet festett a világ kakaóbab-termeléséről, a Business Insider pedig kutatókra hivatkozva azt írta, hogy 40 év múlva eltűnhet az Egyenlítőtől északi és déli irányba is 20-20 fokot tartó sávból - írja a Napi.hu.

A hőmérséklet-változás miatt szárazság és sivatagosodás egyelőre csak az afrikai termőterületeket fenyegeti, és ott található a két legnagyobb termelő: Elefántcsontpart és Ghána. A két ország közösen teszi ki a világ termelésének több mint felét, az összes afrikai terület részesedése pedig 75,4 százalék.

A kakaóbab ára mégis 10 éves mélyponton van. Utoljára 2007 márciusában volt 1,92 dollár a kilónkénti ár, mint idén januárban. Annyira nem látszik az aggodalom, hogy a Nemzetközi Kakaószervezet szakértői bővülést várnak.

Az előrejelzések szerint közeli árnövekedés nem várható, így közvetve, de a felszökő cukorárak mellett se drágulhat majd a csokoládé számottevő mértékben. Az édességgyártók felkészültek az esetleges problémákra, és komoly készleteket halmoztak fel kakaóporból, mivel az árucikk kevéssé romlandó, így jól tárolható.

Az édességgyártóknak jelenleg a kakaóhiánynál sokkal valósabb problémája, hogy a cukor hosszú távú drágulása várható. Ráadásul az Európai Unió és az Egyesült Államok is folyamatosan korlátozza, mennyi cukor kerülhet a csokoládéba. Ez viszont nemcsak az édesítés miatt fontos, hanem az anyag állagát, textúráját befolyásolja. 

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×