eur:
393.22
usd:
367.87
bux:
65951.82
2024. április 24. szerda György
Veszélybe kerülhet több magyar termény is

Veszélybe kerülhet több magyar termény is

Jelentős szerepe van a gabona termésátlagának stagnálásában a korábbinál magasabb átlaghőmérsékleteknek Közép-Európában – közölte egy kutatás alapján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). A mostani tavaszias időjárással kapcsolatban pedig a szakmai szervezetek nyilatkoztak az InfoRádiónak.

Két magyar kutató csaknem 20 éves kutatásában az árpa, a búza, a kukorica és a rozs termésátlagait vizsgálta. A tanulmány alapján a magasabb középhőmérséklet akár 15 százalékkal csökkentette a négy legfontosabb gabonaféleség terméshozamait. Ez az érték globális tekintetben is jelentősnek mondható, és arra utal, hogy

a közép-európai gabonatermesztés kiemelkedően ki van téve az éghajlat melegedésének.

A kutatók az aszálykitettség csökkentése érdekében a földhasználat kiterjesztését és a korábbi vizes élőhelyek restaurációját javasolják.

Most ezek a termések kerülhetnek veszélybe

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint kárt okozhat a gyümölcs- és zöldségtermésben a tavaszias, enyhe időjárás. Ledó Ferenc az InfoRádiónak hozzátette: elsősorban a csonthéjasok, vagyis az őszi- és a kajszibarack lehet veszélyben.

A gyümölcsösöknek két nyugalmi állapotuk van, az egyik január végéig, február 10-ig tart, ezzel bezárólag szükség van egy 1-2 hetes – mínusz 10-15 fokos – hideg periódusra ahhoz, hogy ne induljon be a idejekorán a nedvkeringés. Ha tartósan enyhe marad az idő, korai lesz a virágzás, és ha jön egy április közeli lehűlés, az épp a legkritikusabb időszakban éri a növényeket, és ez komoly fagykárokat okozhat – figyelmeztetett a szervezet elnöke.

További problémát okozhat, hogy az enyhe időben a kártevők nem pusztulnak el, így bizonyos – főként délről érkező – fajok pusztítása korábbra várható, ami jelentős védekezési hiányosságokat okoz.

Egy hirtelen jött hideg baj lenne

Az őszi kalászosok egyelőre nincsenek veszélyben az enyhe idő miatt – mondta az InfoRádiónak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, hozzátéve: nagyobb kárt csak egy hirtelen érkező jelentős lehűlés okozhat.

A kontinentális éghajlaton élő növények és állatok az elmúlt több tízezer évben alkalmazkodtak az időjáráshoz, és felkészültek a télre. Ha csúszik a hideg idő, esetleg enyhe évszak van, a növények akkor is a télre vannak felkészülve – magyarázta a szakértő. A szövetség elnöke szerint a melegebb lejtőkön a magyarországi növénytermesztés eredményességére nem lesz befolyással az enyhe idő. A hűvősebb területeken lehet probléma, hiszen a hideg megérkeztével elfagyhatnak a növények – hangsúlyozta.

Az őszi vetések azonban áttelelnek, így az őszi búza, árpa és repce jó minőségű lesz Vancsura József szerint. A szélsőségek, tehát, ha egy hétig 20 fok fölé vagy mínusz 20 fok alá menne a hőmérséklet, már kárt okozhatnak a termésben – tette hozzá. A legjobb, ha az hőmérséklet éjszakára fagypont alá szökik, és szép lassan visszaállunk a téli évszakra jellemző mínusz 10 és plusz 8 fok közötti ingadozásra, a hó takaróra is szükség lenne – emelte ki a szövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×