eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Rászállt a Lufthansára a német kartellhivatal

Rászállt a Lufthansára a német kartellhivatal

A német kartellhivatal vizsgálja a Lufthansa árképzését.

A német kartellhivatal meghallgatásokat tart, mert ismételten bírálatok érik a Lufthansát, hogy a légitársaság az Air Berlin csődje után indokolatlanul nagy mértékben emelte árait.

A kartellhivatal nem fogadja el a Lufthansa érvelését, hogy nem a légitársaság emelte az árakat, hanem egy számítógép vezérelte rendszer automatikusan a növekvő kereslethez igazította a tarifákat.

"A társaságok nem bújhatnak algoritmusok mögé. Ezeket végül is nem a Jóisten írja mennyekben" - mondta Andreas Mundt, a kartellhivatal elnöke a Süddeutsche Zeitungnak.

Az elnök nem vitatta, hogy egy piacgazdaságban a szűkülő kínálat változatlanul erős kereslettel párosulva áremelkedéshez vezet. A kérdés az, hogy a Lufthansa túllépett-e azon a határon, amikor már az erőfölénnyel való visszaélésről, mértéken felüli áremelésről van szó. A hivatal most ezt vizsgája - mondta Mundt.

A hivatal a meghallgatások eredményétől teszi függővé, hogy indít-e hivatalos eljárást az ügyben.

Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója visszautasította a vádakat, és azzal érvelt, hogy az áremelést főleg a belföldi járatok esetében a kínálat csökkenése indokolja.

"A korábban az Air Berlin flottájához tartozó 140 gépből 90 a földön vesztegel, és a Lufthansának nincs elég gépe, hogy megbirkózzon ezzel a rendkívüli helyzettel" - mondta Spohr.

Hozzátette: januárban szerinte már csökkeni fognak a tarifák, már csak azért is, mert a konkurensek, így az easyJet új belföldi járatokat indít Németországban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×