eur:
395.66
usd:
371.89
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Így alakul jövőre a tej és a tojás ára

Így alakul jövőre a tej és a tojás ára

A termelékenység növekedése miatt a jövő évben ismét nőhet a mezőgazdaság kibocsátása – közölte az Erste Bank Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. Fórián Zoltán szerint 2018-ban a tejtermékek és a tojás árának emelkedése megáll majd.

A mezőgazdasági kibocsátás növekedése az elkövetkező években is folytatódni fog – véli az Erste Bank Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. Bár az időjárástól nem tudja magát függetleníteni az ágazat, a beruházások és az együttműködések révén folyamatosan növelni lehet a termelékenységet – tette hozzá.

Az előrejelzések szerint a tejtermékek árának emelkedése – a tojáséhoz hasonlóan – meg fog torpanni a jövő év elején – mondta Fórián Zoltán. Ennek oka, hogy a globális kínálat felzárkózik az áremelkedésekhez, és kiegyenlítődik a keresleti-kínálati viszony a világpiacon.

Árcsökkenésre azonban nem számíthatunk.

A nemzetközi kereslet miatt egy éve nő a tej felvásárlási ára, majd az európai piacon keresleti növekedés és kínálati hiány lépett fel, ez indította el az áremelkedési hullámot.

A szakértő szerint most már visszarendeződnek a tejzsírárak. A tojás kínálatát a madárinfluenza és a vegyszerbotrány vetette vissza, de az így felszökött árakon is korrekció várható a jövő év első hónapjaiban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×