eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Mire kell figyelni, amikor a NAV ellenőriz?

Mire kell figyelni, amikor a NAV ellenőriz?

Ha egy cég nagyobb adóteljesítménnyel rendelkezik, akkor az ellenőrzések gyakoribbak lehetnek, főleg ha a teljesítményben nagyobb változások is jelentkeznek. Kiderül az is, hogy a NAV rendszeresen közzé teszi, hogy mikre kell ügyelniük a cégeknek.

Egy társaság adózással foglalkozó vezetőinek egyik legfontosabb feladatuk, hogy felkészüljenek az adóellenőrzésre, főleg ha egy átfogó adóhatósági vizsgálatról van szó. Az adóellenőrzés menetéről és a legrészletesebben vizsgált adónemekről László Tamás, a WTS Klient menedzsere beszélt.

László Tamás elmondta, hogy egy adóellenőrzés gyakoriságát alapvetően a következő tényezők befolyásolják:

  • a cég milyen ágazatban tevékenykedik, illetve
  • mekkora adóteljesítménnyel bír.

Ha egy cég nagyobb adóteljesítménnyel rendelkezik, akkor az ellenőrzések gyakoribbak lehetnek, főleg ha a teljesítményben nagyobb változások is jelentkeznek, illetve ha rendszeresen és nagyobb összegeket igényelnek vissza az adóhatóságtól.

A szakember azt is elmondta, hogy az ellenőrzések során figyelik a áfa-visszaigénylések jogosultságát, ezzel összefüggésben az EKÁER – vagyis az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer bejelentési kötelezettség teljesítésének a vizsgálata is.

Az is kiderült például, hogy a társasági adóhoz kapcsolódóan fontos a transzferárak ellenőrzése is, amik általában szubjektív adatokat is tartalmaznak, ezért szakember ajánlja, hogy az alátámasztó dokumentumokat úgy állítsák elő a cégek, hogy azok egy külsős számára is értelmezhető legyen.

A témával részletesen foglalkozunk ma este 7 órától az InfoRádió Vállalatok és Piacok című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×