Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csányi Sándor: majdnem mindenhol elsők szeretnénk lenni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szerbiában vásárolt bankot az OTP Bank. A hazai pénzintézet 125 millió eurós vételáron, vagyis mostani áron mintegy 39 milliárd forintért megvette a Vojvodjanska Bankot - jelentették be a tranzakció zárásán Újvidéken az OTP vezetői. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató az InfoRádióban elmondta, ezzel nincs vége az akvizíciós folyamatnak.

„Olyan piacon szereztünk nálunk nagyobb bankot, ahol kicsi volt a piaci jelenlétünk”

- jelentette ki Csányi Sándor.

Az OTP elnök-vezérigazgatója hozzátette, az akvizícióval a bank piaci részesedése meghaladja a 6 százalékot, Szerbia hetedik legnagyobb bankja lesz, fiókhálózatot tekintve pedig a harmadik.

„Nem gondoljuk, hogy ezzel befejeződött Szerbiában az akvizíciós tevékenységünk, mint majdnem minden országban, az első helyet célozzuk meg. Oroszországban ez irreális terv lenne az Sperbankkal szemben.”

Az integráció 2019 elején zárul le. A Vojvodjanska Bank Szerbia egyik legidősebb bankja 150 éves múltra tekint vissza

„Mindig is nagyon jó brand volt Szerbiában. Az elmúlt években a National Bank of Greece tulajdonában volt, ez nem a legsikeresebb időszaka volt, hiszen az anyabank sok nehézséggel küzdött, ezért kevesebb figyelmet fordított a fejlesztésre, ennek ellenére nagyjából másfél milliárd euró a kihelyezése a lakossági és a vállalati szektorban egyaránt.”

Csányi Sándor hozzátette,

a két bank egyesülésével, a terveik szerint erős, univerzális bank jön létre,

hozzátéve, a bankok ügyfélköre nagyjából egymillió fő, illetve kis- és közép, valamint nagyvállalat lesz.

„Ez sok nemzetgazdasági ágazatból tevődik össze, de a múlthoz képest kicsit kisebb az agrárium részesedése, ezért felhasználjuk azt a tudást, tapasztalatot, amelyet Magyarországon és máshol az ágazat finanszírozásában szereztünk.”

Az OTP Bank Szerbia technikailag jó helyzetben van - mondta az elnök-vezérigazgató, hozzátéve, hogy a Vojvodjanska Banknál azonban ezen a téren kisebb elmaradás tapasztalható, amelyet ígérete szerint igyekeznek gyorsan behozni és korszerű internet- és mobilbank szolgáltatást nyújtanak az ügyfeleknek.

„Több további akvizíció előkészítése is zajlik, amelyek jövő évben befejeződhetnek. Szerbiában piacra kerül a legnagyobb bank, de nézünk még másokat is, hiszen szeretnénk elérni az első helyet.

AZ OTP Bank Oroszországban is vásárol, ha megfelelő célpontot talál, most is folyik egy potenciális akvizíciós célpont átvilágítása – tette hozzá Csányi Sándor.