eur:
394.45
usd:
368.22
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Botrány a magyar benzinkutakon, minden autós érintett lehet

Botrány a magyar benzinkutakon, minden autós érintett lehet

Az OMV benzinkutakon nemcsak videofelvétel készült, hanem mikrofonok rögzítették a hangot. Több százezer embert érhetett jogsérelem, ezért 18 millió forintos bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság.

A maximális 20 millió forinthoz közeli bírságot szabta ki az adatvédelmi hatóság az OMV-re az elektronikus megfigyelőrendszereivel kapcsolatos adatvédelmi jogszabálysértések miatt. Az állampolgári panaszra indult az eljárásban kiderült, hogy OMV "a kockázatok elkerülése és a helyi lakosok biztonságának, valamint kárenyhítés biztosítása" érdekében az egyik töltőállomás kasszájánál a kamera mellé mikrofont is szereltetett. A hangfelvételeket előbb 30 napig, majd később 60 napig is tárolták, holott három napon belül törölni kellett volna - írja a hvg.hu.

Ráadásul, nemcsak a fizető vendégek hangját rögzíti a rendszer, ami önmagában is aggályos, hanem a szinte a teljes munkaidőben a kasszapultban tartózkodó egyes alkalmazottak élő beszédét és telefonbeszélgetéseit is.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadsági Hatóság vizsgálata során arra jutott, hogy a képfelvétel mellett a hang rögzítése már aránytalannak minősül a személyes adatok védelme szempontjából.

A vizsgálat során ráadásul az is kiderült, hogy az OMV országos hálózatát alkotó 164 töltőállomás jelentős hányadában volt mikrofonos hangrögzítés, ez alapján megbecsülhető, hogy akár több száz ezres nagyságrendű ügyfelet érintett a hangrögzítés. Ezért 18 millió forintra büntették az olajcéget.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×