Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Most szedje elő az ágynemű közé rejtett pénzt!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Már csak négy hétig fizethetünk a régi húszezerforintos címletekkel – közölte a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank újabb felhívást tett közzé, melyben kiemeli, hogy már csak 2017. december 31-ig, azaz még szűk egy hónapig alkalmazhatók érvényes fizetőeszközként a korábbi húszezerforintos bankók.

Az MNB még 2015 szeptemberében bocsátotta ki a megújított húszezrest, melyek mostanra döntő arányban vannak jelen a készpénz-forgalomban – közölte korábban Pataki Tibor, az intézmény készpénzlogisztikai igazgatója. Mindenki igyekezett megszabadulni korábbi bankjegyeitől, vagy vásárlás során költötték el, vagy egy hitelintézményben cserélték le. A forgalomban lévő húszezres több mint 95 százaléka új bankjegy – tájékoztatta az InfoRádiót az igazgató. 

Az új bankón továbbra is Deák Ferenc portréja és régi pesti képviselőház jelenik meg. A legnagyobb forintcímletet sokan megtakarításként tartják, akár elzárva, illetve külföldön is jó néhány darab van belőle, így az MNB nem is számít arra, hogy az összes címletet le tudná cserélni. Automatából mostanra viszont szinte lehetetlen hozzájutni – folytatta a jegybank igazgatója. Ha jól és szabályosan végzik a munkájukat az ATM-ek kezelői, akkor a régi változatú bankjegyek nem kerülhetnek bele.

Utoljára tehát az idei szilveszter alkalmával használhatjuk a boltokban a bankjegyet, utána a régi címleteket bevonják. Aki ezután mégis rendelkezik ilyen készpénzzel, az 2020 végéig a Postán, illetve a bankoknál beválthatja. A Magyar Nemzeti Bank épületében pedig egészen 2037 végéig térítésmentesen és névértéken cserélhető be a húszezres.