eur:
394.22
usd:
365.03
bux:
65450.5
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Még több tízezer autósra vár a nagy döntés

Még több tízezer autósra vár a nagy döntés

Az autósok mintegy ötöde hagyja el biztosítóját a pénteken véget érő kgfb-kampányban – írja a Biztosítás.HU. A Netrisk szerint a következő napokban még 30-40 ezer  szerződést mondhatnak fel.

A héten véget ér az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés (kgfb) kampány. Az emelkedő díjak 5-8 ezer forintos átlagos többletköltséget okozhatnak jövőre az autósoknak, akik közül ennek hatására idén többen hagyják el biztosítójukat, mint tavaly. A Biztosítás.HU összesített adatai szerint a mintegy 910 ezer érintett személygépjármű-tulajdonos közül

idén körülbelül 160 ezer váltó kerül ki, ami 15 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Az autósok növekvő számú elvándorlását a biztosítók között - öt év után idén újra - beindult verseny okozza, mert miközben a piaci díjemelkedés összességében jelentős mértékű, szép számmal akad olyan biztosító is, aki nem vagy csak minimálisan emelt előző évi díjain. A 2010 óta tartó csökkenést megtörve, idén először megint emelkedhet a novemberi váltók száma, miközben a bázis, a novemberi váltás lehetőségével érintett autósok száma tovább csökkent. 

A Netrisk.hu várakozásai szerint az érintett autósok jelentős része idén is az utolsó napokra hagyja annak eldöntését, hogy elfogadja-e biztosítójának jelenlegi ajánlatát a következő egy éves időszakra vagy inkább szerződést vált. A korábbi tapasztalatok alapján ezalatt

30-40 ezer kgfb-szerződés felmondása történhet meg.

„Az év végi évfordulós szerződések felmondásainak legkésőbb december 1-jén éjfélig be kell érkezniük az illetékes biztosítóhoz – figyelmeztet Sebestyén László, a piacvezető biztosítási portál, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – Emiatt pénteken már az összehasonlító portálok is csak korlátozásokkal fogadnak be ilyen megbízásokat.”

Annak az autósnak, akinek a jogszabályi feltételeknek megfelelő, idén még kizárólag írásban közölt felmondása nem érkezik be a törvényi határidőn belül a biztosítójához, az alapesetben a következő egy évre megállapított új díjon viszi tovább a jelenlegi kötelező biztosítását.. Ha ennek ellenére egy másik szerződést köt, az a törvény értelmében érvénytelen lesz. Ezért célszerű a felmondásról időben és formailag megfelelő módon gondoskodni. A december 1-jei határidő ugyanakkor csak a jelenlegi szerződés felmondására vonatkozik, Új szerződés megkötésére egészen december 31-ig van lehetőség. Az új szerződés első díjrészletét pedig legkésőbb március 1-jéig kell rendezni, ellenkező esetben azt a biztosítóknak a törvény rendelkezése szerint törölniük kell.

A Netrisk.hu-nál eddig leadott több mint 30 ezer megrendelés összegzése alapján megállapítható, hogy továbbra is három biztosító: a K&H, az Allianz és az Union köti az év végi évfordulós szerződések közel kétharmadát. Az eddig megrendelt szerződések baleseti adóval növelt átlagos díja 21.800 forint körül alakult. Azok az ügyfelek, akik végül váltottak, átlagosan 6000 forint körüli összeget takarítottak meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×