eur:
393.93
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Adómentes üzemanyagot ígér a kormány

Adómentes üzemanyagot ígér a kormány

Új intézkedéscsomagot dolgoz ki a kormányzat azért, hogy minél olcsóbban vehessen elektromos autót a hazai lakosság.

"Szélesedik a támogatások rendszere, ami komoly előnyt jelenthet a dízel- vagy benzinmotoros autókhoz képest" – mondta a Magyar Időknek a gazdasági tárca államtitkára. Lepsényi István úgy tartja, számottevő előny az is, hogy míg a hagyományos szénhidrogén-alapú üzemanyagok után a vételár mellett jövedéki adót is fizetni kell, addig a bárki számára korlátozás nélkül elérhető töltőpontokon az áramot jelenleg ingyenesen és adómentesen vételezhetik az e-autósok. Közteher ezután sem terheli majd az ingyenes áramot.

Lepsényi István szerint az államnak reagálnia kell a technológia átalakulására, segítenie kell a magyar lakosságot abban, hogy minél többen, minél hamarabb és minél kisebb költség mellett válthassanak elektromos meghajtású autóra, ezért a szaktárca újabb intézkedéscsomag kialakításához fogott hozzá. A változtatások célja leginkább az, hogy az elektromos meghajtású autók könnyebben elérhetőek legyenek, mint most.

A hagyományos üzemanyaggal működő autókhoz viszonyítva az elektromos meghajtású kocsik üzemeltetésekor jelentős megtakarítás érhető el, mivel azok kevésbé szervizigényesek, és a fajlagos üzemanyagköltségeik is kedvezőbbek. Jelenleg a benzinnek és a gázolajnak vaskos ára van, erre rakódik rá a jövedéki adó és az áfa. Ehhez képest az ország nagyjából kétszáz, korlátozás nélkül elérhető elektromos töltőpontján ingyen töltenek villamos energiát e-autóikba a tulajdonosok, vagyis az érintetteknek sem ellenértéket, sem adót nem kell leróniuk.

"Ez a jövőben sem változik: ameddig ingyenes lesz az e-tankolás, addig az adó zetés sem jön szóba" – mondta az államtitkár. Az érintettek persze otthon is tölthetik kocsijukat, különadó bevezetése ebben az esetben úgyszintén nem merül fel. 

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Óvatos pluszban a tőzsdék

Óvatos pluszban a tőzsdék

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×