eur:
394.67
usd:
370.75
bux:
65427.32
2024. április 19. péntek Emma
Ők lesznek az adócsökkentések nyertesei

Ők lesznek az adócsökkentések nyertesei

Az adótörvények kedden jóváhagyott módosítása szerint 2018 január elsejétől az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, rövidebb nevén az ekho szabályai is módosulnak. A 20-ról 19,5 százalékra csökkentett adómérték érdemben nem növeli az ilyen adózási megoldást alkalmazó cégek mozgásterét, viszont sok könyvelési pluszmunkát hoz - InfoRádiónak az RSM Hungary adótanácsadója.

Fekete Zoltán Titusz szerint a szociális és az egészségügyi hozzájárulási adó mértékének változásával összhangban lévő félszázalékos tehercsökkenés nem nevezhető jelentősnek.

„A kifizetőt terhelő ekho mértéke 20 százalékról 19,5 százalékra változik. Ezzel ez a három különböző jogcímű befizetés mértéke azonos lesz.”

Az RSM Hungary adótanácsadója hozzátette, ettől nem bővülnek az ekhós megoldást alkalmazó cégek lehetőségei, bár az olyan cégeknek, amelyek több munkavállalót foglalkoztatnak ezen szabályok szerint, jelentős megtakarítást eredményezhet.

Az igazi nyertesek

„Az ekho-változás inkább a sportolók életében lesz jelentősebb, ugyanis a hivatásos sportolók bevételeit nem terheli majd a 20 százalékos ekho. A többi szakma – például művészek, újságírók - ilyen könnyítést nem kapnak.”

A korábbi évekkel folyamataival összhangban folytatódik a kormány munkaterhek csökkentésének törekvése, hogy a bérek adóterheit olyan szintre csökkentsék, hogy az a magyarországi versenyképesség szempontjából pozitív legyen – mondta Fekete Zoltán Titusz.

„Már tavaly tudni lehetett, hogy 2018. január 1-től változni fog a szociális hozzájárulási adó mértéke. A most elfogadott törvénnyel véglegessé vált, hogy a korábban várt 2 százalék helyett 2,5 százalékkal csökkent, így 19,5 százalék lett a szociális hozzájárulási adó.”

Az RSM Hungary adótanácsadójának megfogalmazása szerint ez a tehercsökkenés valószínűleg nem marad a zsebben, mert a minimálbér és a garantált bérminimum összegeinek emelkedésével a munkáltatók személyi jellegű kifizetései inkább növekedni fognak.

Béremelés

„Természetes, hogy nem mindenki minimálbéren és garantált bérminimumon van foglalkoztatva. Azok, akiknek magasabb a fizetési besorolása, számíthatnak arra, hogy a munkáltatójuk megemeli a 2018-as bérüket" - fejtette ki.

Fekete Zoltán Titusz kiemelte, az sok tényezőtől függ, hogy a vállalkozások az adó- és járulékcsökkenés miatti megtakarításaikat mire fordítják.

„Ahol az alkalmazottakat alacsony bérszinten foglalkoztatják, a minimálbér és a garantált bérminimum emelések miatt – 2018-tól ez 138 ezer, illetve 180.500 forintot jelent -, nem biztos, hogy lesz megtakarítás, sőt inkább plusz költséggel kell számolni.”

Ahol magasabb a bérbesorolás, és nem lesz akkora béremelés, ami elvinné a megtakarítást, elképzelhető, hogy tudnak elmaradt beruházásokra, fejlesztésekre erőforrást átcsoportosítani – mondta az RSM Hungary adótanácsadója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×