eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Vizsgál a Fitch Ratings, javulhat a besorolás

Ma vizsgálja a magyar államadós-besorolást a Fitch Ratings, és ezzel befejeződik Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálat-sorozata. Londoni pénzügyi elemzők véleménye szerint a magyar gazdaság idei növekedése várhatóan meghaladja a Fitch által az előző felülvizsgálat idején előrejelzett ütemet, nem biztos azonban, hogy ez önmagában elégséges lesz a magyar osztályzat vagy a stabil osztályzati kilátás javításához.

A Fitch 2017-re szóló menetrendjében a péntekre kitűzött felülvizsgálat lesz a szuverén magyar adósosztályzat második idei értékelése a cég részéről.

A Fitch Ratings az általa alkalmazott eljárásrend alapján az idei évre két időpontot jelölt ki: felülvizsgálati listáján Magyarország először május 12-én szerepelt.

A hitelminősítő a májusi értékelési időpontban változatlan stabil kilátással megerősítette a devizában és forintban kibocsátott hosszú lejáratú magyar államadósság "BBB mínusz" szintű, befektetési ajánlású osztályzatát, a magyar gazdaságban honos kereskedelmi adósok "A mínusz" szintű besorolási országplafonját, valamint a devizában és forintban fennálló rövid futamú szuverén kötelezettségek "F3" minősítését.

Ehhez fűzött akkori elemzésében a Fitch Ratings közölte: ciklikus gyorsulásra számít a magyar gazdaságban, és várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,2 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal bővülhet.

A londoni elemzői közösségben azóta ennél jóval robusztusabb növekedési előrejelzések jelentek meg az idei évre, bár az is konszenzusos vélemény, hogy 2018-tól valamelyest mérséklődik a növekedési lendület.

A Fitch Ratings tavaly májusban emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, elsőként a nagy nemzetközi hitelminősítők közül.

A magyar államadósságra akkor megállapított, azóta is érvényes "BBB mínusz" besorolás a Fitch Ratings osztályzati módszertanában a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service által Magyarországra érvényben tartott hosszú távú besorolással.

A Standard & Poor's tavaly szeptemberben, a Moody's tavaly novemberben minősítette fel a befektetési kategóriába Magyarországot, így jelenleg mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítő a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja a magyar államadós-besorolást.

Az idén eddig a Standard & Poor's jelentett be érdemi módosítást: augusztusban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását. A magyar besorolás kilátása a másik két cégnél stabil.

A Moody's és a Standard & Poor's az idén már nem vizsgálja a magyar szuverén osztályzatot, így Magyarország hitelminősítői vizsgálatainak 2017-re összeállított menetrendjét a Fitch Ratings zárja pénteken.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×