eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Meglepő, miből iszik legtöbbet a magyar

Meglepő, miből iszik legtöbbet a magyar

Több mint 80 milliárd forintot költ évente égetett szeszre a lakosság, a gyomorkeserűk kiskereskedelmi forgalma a vodkáénál és a pálinkáénál is erősebb.

A Nielsen piackutató által mért kilenc égetett szeszes ital összesített kiskereskedelmi forgalma meghaladta a 80 milliárd forintot tavaly szeptember és idén augusztus között. Az égetett szeszek eladásának értékbeli megoszlásában

26 százalékkal a gyomorkeserűk állnak az élen,

megelőzve a vodkát (25) és a pálinkát (17) - írja a Világgazdaság.

A vizsgált időszakban a gyomorkeserűk népszerűsége nőtt meg a leginkább, az értékesítésükből származó bevétel a 21 milliárd forintot is túllépte, egy évvel korábban még 19 milliárdot költött a lakosság gyomorkeserűkre. Több mint 44 ezer hektoliternyi fogyott ezekből a szeszes italokból, ami 7 százalékos növekedésnek felel meg.

A 2500 négyzetméter feletti hipermarketekben fogy a legjobban a gyomorkeserű, az eladások 36 százalékát bonyolították le ezekben az üzletekben idén augusztusig. Éves összevetésben mégis az 50 négyzetméter alatti egységek produkálták a legnagyobb fejlődést, részesedésük 17-ről 21 százalékra emelkedett.

A félliteres változat a legkelendőbb, a karácsonyi időszakban viszont a hét deciliteresek felé tolódik a kereslet. A kategóriában töretlen, 91 százalékos a gyártói márkák aránya, a kereskedelmi márkáknak be kell érniük a fennmaradó kilenc százalékkal.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint az éves hazai alkoholfogyasztás 12,3 liter fejenként.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×