eur:
394.05
usd:
369.37
bux:
65214.53
2024. április 19. péntek Emma

Kitört a pánik, jön a rettegett péntek

Jön a fekete péntek: jelentős akciókkal készülnek az áruházak.

Magyarországot a fekete péntek 2017-ben két hatalmas hullámban fogja érinteni: november 17-én és 24-én – olvasható a karácsonyi bevásárlási szezon nyitányát jelentő országos akciós kampány weboldalán.

Elsősorban az internetes kereskedők akcióznak, de néhány éve már több nagy hipermarket és műszaki cikket kínáló áruházlánc, illetve más, hagyományos üzlet is jelentős alkalmi kedvezményekkel csábítja költekezésre a lakosságot - írja a Magyar Idők.  Az utóbbi években népszerűvé vált black friday eddig vegyes fogyasztóvédelmi tapasztalatokat hozott. Nálunk még gyerekcipőben jár a tengerentúlon a 60-as években indult program, emiatt volt olyan év, amikor a novemberi fekete pénteken egymást taposták a vásárlók a hipermarketekben egyes, fél áron hirdetett termékek miatt; előfordult, hogy rendőri fellépésre is szükség volt.

A webáruházak esetében a legjellemzőbb probléma, hogy alábecsülik a vásárlói érdeklődést, és az előre rendelt árukészlet az akciós nap kellős közepén elfogy a virtuális polcról.

– Minden vállalkozásnak alaposan fel kell mérnie, hogy képes lesz-e egy ilyen akció- ban megfelelő mennyiségben és minő- ségben kielégíteni a várható igényeket. A nem elég gyors, hibás szállítás vagy a nem teljesíthetőség miatt ugyanis a megrendelők előnyérzete hamar haragba fordulhat – figyelmeztet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelmi blogja. A vásárlóknak szóló tanácsok úgy szólnak, ilyenkor is fontos a tudatosság, például érdemes ellenállni a kedvezményes lehetőségnek, ha egyébként nincs szükségünk az adott termékre, csupán az akció ejtett gondolkodóba.

Gyakori trükk a kereskedők részéről, hogy a kedvezményes időszakra meghirdetett árak valójában nem is tartalmaznak túl nagy engedményt, mert korábban az adott árucikket nem az eredetiként hirdetett tarifán, illetve az akcióshoz közel azonos áron kínálták. Ez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül.

Ha egy weboldal valószínűtlenül alacsony áron hirdet meg egy terméket, arra is számítani lehet, hogy nem jutunk hozzá, mivel vélhetőleg tévesen szerepel az ár, amennyiért nem fogja tudni értékesíteni a kereskedő.

Az ár-összehasonlító oldalak, illetve az internetes keresők, termékismertetők segítséget nyújthatnak abban, hogy végül ne érezze magát becsapva a vevő. Azt sem árt tudni, hogy az üzletben vagy a webáruházban feltüntetett kétféle ár közül a kereskedő köteles az alacsonyabbat felszámítani, máskülönben a vásárlónak panaszra van joga. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy internetes vásárláskor a webáruház árukészletének közzététele nem ajánlattételnek, hanem ajánlatra történő felhívásnak minősül.

Az internetes áruházakban a szerződés a kereskedő elfogadó nyilatkozatával jön létre, nem pedig a fogyasztó megrendelésével, tehát valójában csak akkor, ha a kereskedő visszaigazolta a megrendelést, ami nem azonos az automatikus elektronikus visszajelzéssel. A fekete péntek idején is érvényes, hogy a kedvezményes ár nem jelenti azt, hogy a termékkel kapcsolatban a vásárló ne élhetne utólag reklamá- cióval. Minden árucikkre két év szavatossági időszak biztosított, amelyből jótállásos termék esetén egy év a kötelező jótállás.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×