eur:
394.32
usd:
369.73
bux:
65129.35
2024. április 19. péntek Emma
Megvan, hol kötött ki a többletpénz

Megvan, hol kötött ki a többletpénz

Az étkezésre és a rezsire megy el a magyar háztartások jövedelmének fele.

Az idei első félévben a reálkeresetek 10 százaléknál nagyobb mértékben nőttek, ennek következtében a családi adókedvezményt figyelembe véve a havi nettó átlagkereset 201 ezer forintra emelkedett. Egy négyfős, kétkeresős család esetén már személyenként havi százezer forint jut a kiadásokra – írja a zoom.hu. A reálkeresetek ilyen mértékű emelkedésére nem volt példa az elmúlt évtizedekben, és a béremelkedések hatására kezdenek átalakulni a fogyasztási szokások.

A legtöbb pénzt továbbra is az élelmiszerek és a lakásfenntartási kiadások teszik ki, de az elmúlt hónapokban érdekes változások történtek a fogyasztás szerkezetében. A KSH adatai szerint 2017 első felében fejenként havonta 79 633 forintot költöttek el a magyar családok, ami 5159 forinttal több, mint az előző évi.

Havonta a legtöbbet, 21 317 forintot élelmiszerekre és alkoholmentes italokra költöttek a családok egy főre vetítve, ezt követik a 17 222 forintos rezsikiadások, amelyek egy év alatt 1,8 százalékkal emelkedtek, de ez elmarad a 2,4 százalékos inflációtól. Az élelmiszerekre fordított kiadások 8 százalékkal nőttek, vagyis a többletjövedelem nagy része az élelmiszerboltokban kötött ki.

Nem az élelmiszerekre fordított kiadások emelkedtek a leggyorsabban:

a vendéglátásra fordított kiadások 9,2 százalékkal nőttek, igaz összegszerűen a 3200 forintos egy főre jutó kiadás arra utal, hogy az éttermi étkezés vagy a wellness-hétvége még csak kevesek kiváltsága.

A fogyasztói kiadások átlagot meghaladó mértékben nőttek a kultúra és a szórakoztatás területén, itt 6,4 százalékkal költöttek többet a családok, mint 2016 első felében, így az egy főre jutó kiadás 4250 forint volt. A háztartások a jövedelmük 11,8 százalékát fordították közlekedési kiadásokra idén, ami havi 8929 forintot tesz ki fejenként, ezzel a élelmiszerek és a rezsi mellett harmadik legnagyobb kiadásként erre ment el a legtöbb pénz.

Az élelmiszer, a rezsi és a közlekedés az, ahol a legkevésbé lehet spórolni. Ez a három tétel 2017 első felében a háztartások kiadásainak 59,6 százalékát tette ki.

Az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt a háztartásokban a tartós fogyasztási cikkek száma. A felmérések szerint a TV és a mosógép ma már alapnak számít. A televíziókon belül lassan szorulnak vissza a képcsöves modellek, az LCD, illetve LED-es készülékek aránya 54 százalékra nőtt. Mosogatógépet még csak minden ötödik háztartásban találunk, míg autóval minden második család rendelkezett.

Száz háztartásra 168 mobiltelefon jut, de csak a háztartások 92 százalékában található ilyen készülék. A háztartások 34 százalékában még nincs semmilyen számítógép.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×