eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Megugrott a halálozás az influenzajárvány miatt

Megugrott a halálozás az influenzajárvány miatt

Nőtt a természetes fogyás 2017 első nyolc hónapjában, mivel az előző év azonos időszakához képest többen haltak meg és kevesebb gyerek született - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Megállt a házasságok számának növekedése. A természetes fogyás mértéke 4,4 ezrelékre emelkedett.

Kevesebb gyerek

Idén január és augusztus között 60 164 gyermek jött világra, 376-tal, 0,6 százalékkal kevesebb mint tavaly. 2016 szökőév volt, így az idén egy nappal rövidebb volt a vizsgált időszak. Ennek figyelembevételével a születésszám az előző év azonos időszakához képest csak 0,2 százalékkal maradt el.

Januárban 0,4, májusban 10 százalékkal emelkedett a születések száma, a többi hónapban kevesebb gyermek jött a világra,

mint az előző év azonos hónapjaiban. A szökőnaphatástól "megtisztított" februárt is figyelembe véve a legnagyobb, 4,8 százalékos csökkenés augusztusban következett be.

Az influenzajárvány

Az év első nyolc hónapjában 89 127-en haltak meg, ez 6,9 százalékos - a szökőnaphatást figyelembe véve 7,3 százalékos - emelkedést, 5736-tal több elhunytat jelent 2016 azonos időszakához képest. Január-februárban a halálesetek száma átlagosan 25 százalékkal emelkedett, március-májusban 3 százalékra mérséklődött, majd június-júliusban már átlagosan 2,1 százalékkal csökkent az elhunytak száma. Ezt követően augusztusban 1,5 százalékkal többen haltak meg, mint 2016 azonos időszakában. Az év eleji jelentős halálozási többlet hátterében - a két évvel ezelőtti folyamatokhoz hasonlóan -

most is a tetőző influenzajárvány állhatott.

A halálozások számának emelkedése, valamint a születések számának kismértékű csökkenése következtében a természetes fogyás a 2016. január-augusztusi 22 851-gyel szemben 28 963 volt, ez 27 százalékos növekedést jelent.

Idén augusztus végéig ezer lakosra 9,2 élveszületés és 13,7 halálozás jutott. Az előbbi változatlan maradt, az utóbbi 1 ezrelékponttal magasabb volt az előző év azonos időszakára számított értéknél, ennek eredményeként

a természetes fogyás 0,9 ezrelékponttal, 4,4 ezrelékre emelkedett.

Nem nőtt a házasságok száma

A házasságkötések számának 2011 óta tartó emelkedése megtorpant. A 2017 első nyolc hónapjában megkötött 35 963 házasság 3 százalékkal, 1129-cel volt kevesebb az előző év azonos időszakánál. A szökőnaphatás figyelembevételével a házasságkötések számának csökkenése valamivel kisebb mértékű, 2,8 százalékos volt. A januári 1,9 százalékos és a júniusi 7,1 százalékos emelkedés után augusztusban is nőtt a frigyek száma, akkor 2,7 százalékkal. A többi hónapban kevesebben kötöttek házasságot, mint az előző év azonos hónapjaiban. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×