Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meglódult a forint az MNB kamatdöntésének hírére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülését követően kiadott közlemény hírére az euró-forint jegyzés nagyot ugorva átlépte a 309-es értéket, majd a 310-et is elérte. Újdonság is van az MNB indoklásában.

Az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem a monetáris tanács keddi ülésén, ugyanakkor a testület jelezte, kész a monetáris kondíciók további lazítására, és ezzel összhangban vizsgálja az alkalmazandó nem hagyományos eszközöket.

Megismételték, hogy az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges.

A jegybanki alapkamat mértéke tavaly május óta nem változott, az egynapos jegybanki betét kamata pedig a szeptemberi ülésen megszavazott 10 bázispontos csökkentés óta mínusz 0,15 százalék.

Az MNB szerint az infláció még jó ideig a 3 százalékos cél alatt marad, és a lefelé mutató kockázatok erősödnek. A nyári forinterősödésre reagálva ezért hozta meg a testület a korábbi lazító intézkedéseit (szeptemberben lejjebbhúzták a kamatfolyosó alját, tovább szűkítették a 3 hónapos betételhelyezési lehetőséget és az fx-swap ügyeletek még vonzóbbá tételével elkezdte a bankközi forintlikviditás további bővítését).

Megugrott a forint

Az eurót 308,48 forinton jegyezték három óra előtt pár perccel, tíz perc múlva viszont már 309,59 forinton forgott a közös európai fizetőeszköz.

A dollár árfolyama 262,31 forintról 263,25 forintra, a svájci franké 265,65 forintról 266,51 forintra, a japán jené pedig 2,3035 forintról 2,3122 forintra erősödött.

Újdonság az indoklásban

A monetáris tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására, és ezzel összhangban vizsgálja az alkalmazandó nem hagyományos eszközöket - közölte a testület.

Az új, nem hagyományos eszközök alkalmazására eddig nem történt utalás, eddig csak a piac várakozásai között jelent meg, felmerült például a másodpiaci kötvényvásárlás is.

A Portfolio összeállítása szerint ezt az olvasatot támogatja a jegybanki közlemény több más fontos mondata is. Eszerint a jegybank a hosszabb lejáratú hozamok csökkentését szeretné elérni, illetve a lefelé mutató inflációs kockázatok (további) növekedését hangsúlyozza.

A teljes közlemény itt olvasható.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Pasquale Diana az MNB keddi kamatdöntő ülése után adott kommentárjában hangsúlyozta: véleménye szerint a mélységi rekordokra süllyesztett kamatok elérése után a magyar jegybank célja a következő hónapokban a lehető legtöbb gazdasági szereplő refinanszírozása a rekordalacsony kamatszinteken.