Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kétségbeejtő helyzet, a lakosság kétharmada van veszélyben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lesújtó eredmény sokasága olvasható ki a kormány elmúlt egy évének értékelését tartalmazó Jó Állam Jelentés mellé készített közvélemény-kutatásból.

A magyar lakosság 63 százaléka annyi tartalékot sem tud összeszedni, hogy egy hónapig fenn tudja tartani mostani életszínvonalát, ha megszűnnek a rendszeres bevételei – derül ki a Népszava cikke szerint a héten nyilvánosságra hozott Jó Állam Jelentés mellékleteként elkészített közvélemény-kutatás családok pénzügyi helyzetét felrajzoló fejezetéből. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államkutatási és Fejlesztési Intézetében készült elemzés adatait, köztük azt, hogy mindössze 1,2 százalék azok aránya, akik egy évnél hosszabb idő alatt sem roppannának össze, a Nézőpont csoporthoz tartozó Kutatópont Kft. rögzítette.

A mindenkihez elérő családi pótlékot a válaszadók majdnem 60 százaléka kevesli, a sikersztori, vagyis a családi adókedvezmény a megkérdezettek harmada számára puszta tévedés, a kismamák munkába való visszatérésének segítését több mint 43 százalék kevesli, úgy, hogy akiket nem érintenek ezek a támogatások, nagy százalékban nem válaszoltak. Minél több gyermek él egy családban, a szülők annál kritikusabban válaszoltak a kérdésekre - írta a lap.

A segélyek összegét 63 százalék kevesli, nagyjából ennyien gondolják úgy, hogy még két keresetből sem lehet felnevelni Magyarországon 3 gyereket, több mint 73 százalék szerint igazságtalan a magyar nyugdíjrendszer.

A lakosság túlnyomó többsége azt gondolja, nagyságrendekkel több állami pénzt kellene fordítani az egészségügyre, munkahelyteremtésre, oktatásra, szociális biztonságra és gazdaságfejlesztésre.