eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Sokaknak esélyük sincs jobb lakásra

Sokaknak esélyük sincs jobb lakásra

A kormányzat a középosztály lakhatásának támogatására figyel, a lakhatási szegénységre szinte semennyi figyelem nem jut a Habitat for Humanity friss jelentése szerint.

Ismét elkészítette a magyarországi lakhatási szegénységről szóló jelentését a Habitat for Humanity civil szervezet. Idén a több hiányzó adat is van, a civil szervezetnek ugyanis nincs pénze a Belügyminisztérium és a Magyar Államkincstár által a közérdekű adatigénylésért kért költségtérítés több százezres díjaira - hangzott el a napi.hu szerint a legújabb, "Lakhatási szegénység" 2016 jelentés bemutatásán.

A hiányzó adatok miatt az eddigiektől eltérően ezúttal nem sikerült elemezni a lakcímkártya nélküli, vagy hibás lakcímkártyával rendelkezők lakhatási biztonságát és a 2016-os költségvetés részletes lakhatási kiadásait sem.

A megfizethetőség

A lakhatás megfizethetőségben a korábbi években vélhetően a rezsicsökkentés hatására beállt javulás megtorpant.

A lakásállomány torz szerkezete (90 százalék a magánlakások aránya) miatt a legszegényebbek, a legalacsonyabb jövedelmű háztatások nagy része vagy olyan saját tulajdonú lakásban lakik, ami nem elfogadható minőségű és a fenntartását sem engedhetné meg magának, vagy olyan magántulajdonú bérlakásban, ami szintén komoly megfizethetőségi problémákkal jár.

A magánbérlakásban élő háztartások jövedelmük 41 százalékát lakhatásra költik. Ez súlyosan veszélyezteti más, fontos szükségleteik kielégítését, a háztartások eladósodnak,

több százezer olyan fogyasztó van, akinek 60 napon túli az energiaszolgáltatók felé fennálló tartozása.

Noha hosszabb távon érzékelhető stabil javulás a lakásállomány minőségében, de továbbra is van egy olyan szegmens, ami elfogadhatatlan minőségű. A KSH szerint ezek aránya 8,7 százalék, és 190 ezer gyereknek ilyen az otthona.

Aránytalanság

Bár a költségvetésből egyre többet fordítanak lakhatásra,

a növekedés azonban kizárólag nem szociálisan célzott tételekből áll - csok, adóvisszatérítés -,

miközben szűkülnek a szociálisan célzott források. A 2015-ben megszűnt központi lakhatási támogatást nem pótolja az önkormányzati támogatás, vagy a tüzelő támogatás - áll a jelentésben.

Kőszeghy Lea, a Habitat kutatója kiemelte: óriási az aránytalanság a szakpolitika aktivitásában. Miközben a középosztályra sok figyelem jut, a lakhatási szegénységre semennyi - fogalmazott.

Az azenpenzem.hu összeállítása szerint a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénylők nagy többségét a használt lakást vásárló, háromnál kevesebb gyermekkel rendelkező családok teszik ki, ám a csok költségvetésének csak 18 százaléka került hozzájuk.

Az idei első negyedévben tovább tolódott az arány a háromgyermekes, új lakást vásárlók javára, akik már az összes támogatás 60 százalékát vették fel.

A kisebb összegű csok-támogatások többnyire még az utóbbi évek meredek áremelkedését sem kompenzálják. (Az adótörvényeknek az ingatlanok bérbeadásával kapcsolatos sokak által üdvözölt módosítását, az egyéb árfelhajtó intézkedéseket már korábban kifogásolta a Habitat, arról is nem egyszer beszéltek már, hogy megfizethetetlenné váltak az albérletek).

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×