eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Bajban a kávétermelők

Bajban a kávétermelők

A termelők alacsony bevétele, a klímaváltozás, az elszaporodó kártevők és a tőzsdei spekuláció miatt kiszámíthatatlanul alakul a kávé ára – írja a napi.hu.

Londonban, Manhattanban vagy Tokióban 3-4 dollár (800-1100 forint) egy csésze kávé ára, amiből a kávébabot előállító farmerek öt centet látnak (13 forint) – írja a gazdasági lap a Financial Times háttéranyagára hivatkozva.

Egy font zöldkávé 1,30 dollárba kerül a jelenlegi piaci árakon. Ebből 50 csésze kávét lehet főzni, ami azt jelenti, hogy háromdolláros árral számolva az ellátási lánc végén 150 dollár bevétel keletkezik. A kávébabtermelőknek azonban alig jut fizetés.

A kolumbiai és nyugat-afrikai kávétermelők, valamint a vietnami exportőrök képviselői a kávétermelők nyári világfórumán egyetértenek abban, hogy a jelenlegi, elképesztően alacsony termelői árakon nem lehet tovább folytatni a kávébabtermesztést.

Vincent Ssempijja Uganda mezőgazdasági minisztere úgy véli,

kávécserjéik öregek, a földjeik kimerültek.

A politikus szerint fel kell venniük a harcot a klímaváltozás hatásai ellen, miközben farmereik egyre idősebbek, hiszen a fiatalok nem akarnak az ágazatban dolgozni. A technológiai fejlesztésre pedig nincs elég pénz.

A világpiaci kávéárak reálértéken kétharmadukkal csökkentek az 1980-as évek eleje óta, míg a kávéfarmerek reáljövedelme a felére esett. A nagy termelők (Brazília, Vietnam és Kolumbia) vissza akarja hozni a nyolcvanas évek előtt működő termelési kvótákat, és ha csatlakozik hozzájuk Indonézia és Honduras, akkor ez meg is valósulhat. A konferencián az a javaslat is elhangzott, hogy minden csésze kávé után kapjanak plusz öt dollárcentet a termelők, melyet a fogyasztók fizetnének meg.

További lehetőséget jelenthet, ha megadóztatnák a kávéval kapcsolatos tőzsdei kereskedést. De az is jelentős bevételt hozna a farmereknek, ha a londoni és New York-i tőzsdei vállalkozások a hasznukból csak egy kicsit visszaforgatnának számukra.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a világ lakóinak háromnegyede még nem fedezte fel a kávénak köszönhető élvezetet. Míg Európában és Észak-Amerikában egy főre átlag napi egy csésze kávé jut, addig Japánban fejenként átlag háromnaponta fogy el egy csésze, Kínában pedig az átlagemberek alig isznak kávét. Tehát van tér a piac bővülésére, ami megint csak növelheti a farmerek jövedelmét.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×