eur:
394.93
usd:
371.7
bux:
66310.02
2024. április 16. kedd Csongor
Kezdhetnek aggódni az álláskeresők?

Kezdhetnek aggódni az álláskeresők?

4 millió 440 ezer volt július-augusztus között a foglalkoztatottak átlagos száma - közölte a KSH adatait ismertetve a szervezet munkaügyi statisztikai osztályának vezetője. Váradi Rita kiemelte: a növekedés mértéke egyre kisebb, mivel fogy a munkaerő-tartalék, így a fogalakoztatás bővülése és a munkanélküliség csökkenése is korlátokba ütközik.

A 2017 június-augusztusi időszakban folytatódtak az előző években tapasztalt kedvező tendenciák: a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 444 ezer volt, ami az előző évhez képest 58 ezer fős bővülést jelent. 

"A növekedés üteme azonban némileg alulmaradt az elmúlt években tapasztaltnál. Idén a tavalyi év azonos időszakához képest mért növekedés 1,3 százalékos volt, míg tavaly 3,2 százalékos növekedési ütemet jelentett. Ennek hátterében az áll, hogy

egyre nő a gazdaság kielégítetlen munkaerőigénye, vagyis a potenciális munkaerő-tartalék egyre kisebb mértékű 

- mondta Váradi Rita.

Ezzel együtt a munkanélküliség is egyre kisebb ütemben szűkül, mert

ahogy fogy a rendelkezésre álló munkaerő-tartalék, úgy ütközik korlátokba a foglalkoztatás szintjének további növelése és a munkanélküliség csökkentése.

Idén június-augusztus között a munkanélküliek létszáma 195 ezer fő volt, ez 32 ezerrel kevesebb, mint az előző évben ugyanekkor. A munkanélküliségi ráta 4,2 százalékos volt, ez 0,7 százalékkal alacsonyabb, mint 2016-ban.

A férfiaknál alacsonyabb szintű a munkanélküliség,

és az előző évhez képest az ő helyzetük javult nagyobb mértékben - emelte ki a KSH munkaügyi statisztikai osztályának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×