eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Magas István: a mélyebb uniós integráció új adót jelentene

Magas István: a mélyebb uniós integráció új adót jelentene

Németországban a menekültek kezelése, Franciaországban pedig az állami költekezés visszavágása jelenti az egyik fő feladatot - fejtette ki az InfoRádió Aréna című műsorában a Corvinus Egyetem Világgazdasági Intézetének professzora. Magas István szerint fontos, hogy az uniós állampolgárok pontosan lássák, mire fordítják azt az új adónemet, amelyet az EU szedhetne.

A következő évtizedekben is megtarthatja fő erősségeit a német gazdasági struktúra – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Magas István.

„A német gazdaság erőssége, hogy nagyon szervezetten, jó ösztönzőrendszerrel, viszonylag békés, a munkaadók és munkavállalók között jól kialakított szervezeti keretekben dolgoznak. Lehet abban bízni, hogy mindez nem változik” - vélekedett a Corvinus Egyetem Világgazdasági Intézetének professzora.

Hozzátette, hogy a menekültek befogása komoly terhekkel jár. A németek 1,2 millió menekültet fogadtak be, ami rendkívül tételt jelent, és politikai összeütközést okoz.

Magas István arról is beszélt, hogy Franciaországnak eltérő kihívásai vannak.

„Sokkal problémásabb az, amit az állam a saját gazdálkodásáról el kell fogadjon kritikaként. A németek többletet termelnek, míg a franciáknál az állam túl nagy, nem látszik, hogy az állam szolgáltat” - közölte, hozzátéve, hogy Emmanuel Macron elnök átlátta a folyamatokat, és rögtön jelezte, hogy szeretne spórolni.

Magas István szerint a Brexit részleteinek megismerése után

Németországnak és Franciaországnak közösen kell majd válaszolnia a uniós szintű kihívásra.

A francia elnök kedden egy európai szintű adó létrehozását javasolta a pénzügyi tranzakciókra. Erről a professzor úgy vélekedett, hogy a mélyebb uniós integráció egy új adó kivetését jelentené.

Magas István szerint fontos lenne látni, hogy mi mennyi bevételt jelentene a mostanihoz képest, és ennél is

fontosabb, hogy mire használnák a befolyó pénzt.

„Az emberek akkor hajlandók elfogadni egy újabb tehertételt, ha egyetértenek azokkal a célokkal, amelyek miatt ezt kivetik” - vélekedett.

Magas István szerint fontos lenne bemutatni technikailag is, hogy ki mennyit fizetne az új adónemben az EU-nak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×