eur:
393.61
usd:
364.78
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Elemzők szerint erősödő fékek vannak a magyar rendszerben

Elemzők szerint erősödő fékek vannak a magyar rendszerben

Londoni pénzügyi elemzők szerint a háztartási szektor erőteljes fogyasztási dinamikája - néhány markánsabbá váló lassító tényező ellenére - jövőre az eddig vártnál jobb, stabilan 3 százalék feletti növekedést eredményez a magyar gazdaságban.

Citybeli elemzői vélemények szerint azonban a robusztus növekedés több tényező miatt egyelőre nem jelenik meg az inflációs számokban.

Kicsit magasabb növekedés

A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház hétfőn Londonban ismertetett, felülvizsgált előrejelzésében közölte: az idén 3,6 százalékos, jövőre 3,3 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban.

A ház javította 2018-ra szóló prognózisát, eddig ugyanis a magyar hazai össztermék (GDP) 3 százalékos növekedésével számolt a jövő évre.

Idei tetőzés

A BMI Research londoni elemzői szerint a felülvizsgálatot a magyar háztartások erőteljes kereslete és a beruházások értékének az EU-folyósítások által is támogatott, folytatódó növekedése indokolja.

A ház szerint az első fél év erős növekedési teljesítménye után több jelzőszám - mindenekelőtt az üzleti és a fogyasztói bizalmi index - az idei év későbbi szakaszában is robusztus növekedési lendületre vall. Az export reálértéken 6,3 százalékkal, az ipari termelés átlagosan 5,9 százalékkal nőtt 2017 első felében a múlt év azonos időszakához mérve, és a tavalyi visszaesés után az építőipar teljesítménye is emelkedik - hangsúlyozzák a BMI Research londoni elemzői.

A cég megítélése szerint ugyanakkor a globális és a térségi növekedés dinamikája az idén tetőzött,

és jövőre már lassul az importkereslet a magyar gazdaság legnagyobb kereskedelmi partnerországaiban.

Mindemellett a munkaerőhiány és a növekvő bérkiáramlás felfelé hajtja az egységnyi termékértékre jutó munkaköltséget, és

ez kikezdheti a magyar gazdaság alacsony költséggel termelő exportcentrumként betöltött pozícióját

- vélekednek a BMI Research londoni közgazdászai.

A ház a probléma méretét illusztrálandó felidézi, hogy az idei második negyedévben 19,5 százalékkal nőtt a betöltetlen állások aránya a magyar gazdaságban a tavalyi azonos negyedévhez képest, ami súlyos munkaerőhiányra vall.

A BMI Research várakozása szerint azonban éppen a feszes munkapiaci helyzet - jóllehet önmagában visszahúzó erővel hat a növekedésre -, valamint a reálbérek emelkedése egyre fontosabb szerephez juttatja a háztartási szektor fogyasztását a magyar gazdasági aktivitás hajtóerejeként.

Növekszik a fogyasztás

A ház kiemeli, hogy a 2012-es recesszió óta a magyar háztartások fogyasztása immár 17 negyedéve folyamatosan növekszik, és a cég londoni elemzői a következő negyedévekre is robusztus növekedést várnak.

A BMI Research helyzetértékelése jelentős fejleményként hangsúlyozza, hogy mindeközben a hitelpiaci kondíciók enyhültek, és tekintettel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) enyhítésre hajló monetáris alapállására, a fogyasztókat terhelő hitelköltségek a globális pénzügyi válság előtti szintekre csökkentek.

Ehhez járul a magyar bankszektor szerkezeti stabilitásának és likviditásának javulása: a betétállományhoz mért hitelkihelyezési ráta tavaly 84 százalék volt a 2012-ben mért 116 százalék helyett.

Ebben a helyzetben a BMI Research londoni elemzői a háztartások hitelellátásának folytatódó növekedésével számolnak.

Nyomást gyakorolhatnak a kamatokra

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői a három közép-európai EU-országban, Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban tett tájékozódó látogatásukról összeállított, Londonban hétfőn ismertetett beszámolójukban azt emelték ki, hogy az erőteljes magyar makrogazdasági mutatók még nem szűrődtek át jelentős mértékben az inflációs dinamikába.

A ház szerint ez lehetővé teszi, hogy az MNB folytassa a monetáris enyhítést, nyomást gyakorolva a rövid- és a hosszú távú kamatokra egyaránt.

A BofA Merrill Lynch Global Research közgazdászai szerint az MNB alapállása arra hajlik, hogy a három hónapos BUBOR-ráta a következő egy évben legalább zéróra csökkenjen, és enyhüljön a hozamgörbe meredeksége.

A cég londoni elemzői 2017-re és 2018-ra 3-4 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban, szintén elsősorban az erőteljes fogyasztási kiadások és az EU-folyósítások hajtotta beruházási fellendülés eredményeként.

A BofA Merrill Lynch Global Research londoni elemzői is hangsúlyozták a súlyos munkaerőhiányt és az ebből eredő kétszámjegyű bérkiáramlási növekedést.

Hétfői beszámolójukban közölték: a látogatásuk során megkeresett magyarországi vállalatok 80 százaléka nevezte a munkaerőhiányt az első számú termelési korlátnak.

Az áremelési nyomást azonban jelentősen kordában tartja egyebek mellett a társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentése, a vállalati szektor erőteljes nyereségessége, valamint az árukosáron belül a tartós és a féltartós termékek deflációja, amely az euróövezetből importált infláció gyengeségére is vall - hangsúlyozzák hétfői beszámolójukban a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×