eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Több mint 300 ezer forint volt a júniusi átlagkereset

Tizenhárom százalékkal nőtt a júliusi bruttó átlagkereset a tavalyihoz képest. A növekedési ütem valamelyest lassult a júniusi közel tizennégy és fél százalék után. Ehhez hozzájárult az egyszeri jutalmak és prémiumok összegének csaknem huszonkilenc százalékos emelkedése is – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai jelentésében.

A vállalkozásoknál 303 ezer forintot, a költségvetési szférában – a közfoglalkoztatottak nélkül –, 307 625 forintot értek el a bruttó átlagbérek. Ez 12,1 százalékos, illetve 11,6 százalékos növekedést jelent.

Az év első hét hónapjának bruttó és nettó keresetei egyaránt

12,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly.

A júliusi 2,1 és az első héthavi 2,3 százalékos inflációval számolva a reálkeresetek júliusban 10,8 százalékkal, júliusig 10,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A KSH szerint a növekedés a minimálbér tizenöt és a garantált bérminimum huszonöt százalékos emelésének, továbbá a költségvetési szféra egyes területeit és az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezéseknek köszönhető.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×