eur:
395.49
usd:
366.56
bux:
65613.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Lecsapott a hatóság a rendkívül kockázatos pénzgyárakra

A kínai hatóságok pénteken utasították a pekingi székhelyű kriptodeviza tőzsdéket, hogy állítsák le a kereskedést és azonnal értesítsék meglévő ügyfeleiket a bezárásról.

Az érintett tőzsdék szeptember 20-ig kaptak időt arra, hogy a hatóságoknak jelezzék, miként teszik lehetővé ügyfeleiknek a kereskedésből való kockázatmentes kiszállást, illetve miként kezelik a pénzeszközöket, hogy megvédjék a befektetők érdekeit - derül ki a Securities Times állami napilapban is közölt utasításból.

"Minden kereskedési platformnak szeptember 15-én éjfélig közzé kell tennie egy értesítést, amelyben világosan közlik, hogy mikor állítják le a kriptodevizákkal való kereskedést. Be kell azt is jelenteniük, hogy leállítják az új felhasználók regisztrálását" - áll a kormányzati utasításban.

A kínai hatóságok szigorúan lecsapnak a kriptodevizás ügyletekre, hogy megpróbálják kordában tartani a pénzügyi kockázatokat, miután a rendkívül spekulatív piacon idén tömegével jelentek meg új ügyfelek. A jegybank szeptember elején illegálisnak minősítette és betiltotta a kriptodeviza kibocsátásával történő tőkegyűjtést. Csütörtökön pedig már arról cikkeztek a lapok, hogy a hatóságok azt tervezik, szeptember végére bezárják az ország összes bitcoin tőzsdéjét.

A sanghaji székhelyű BTCC China, az egyik legnépszerűbb kínai digitális deviza tőzsde már csütörtökön bejelentette, hogy a szabályozás szigorítása miatt szeptember 30-án leállítja a kereskedést a virtuális devizákkal. Kisebb kínai bitcoin tőzsdék, a ViaBTC, YoBTC és a Yunbi, pénteken közölték, hogy ugyancsak szeptember 30-án leállítják Kínában a kereskedést.

Az OkCoin és Huobi pekingi székhelyű elektronikus kereskedési platformok, amelyek a legnagyobb kínai kriptotőzsdék közé tartoznak, bejelentették, hogy október 31-én tervezik leállítani a jüan elszámolású kereskedést.

A BTCC Chinán a bitcoin 7,63 százalékos mínuszban, 19 797 jüanon forgott péntek délután.

Az amerikai Bitstampon, amely egyike a 3 legnagyobb kereskedési forgalommal rendelkező kriptopénz tőzsdének a világon, közép-európai idő szerint péntek délután fél egykor 5 százalékos mínuszban, 3071 dolláron állt a jegyzés. Öt órával később viszont már 3637 dolláron jegyezték a bitcoint. A pénteki kereskedés során 2972 és 3759 dollár között mozgott a jegyzés.

Szeptember 2-án, történelmi csúcsán, még 5000 dolláron jegyezték a bitcoint.

Nagyon sok bitcoinnal foglalkozó oldal és pénztárca a Bitstamp árfolyamait veszi mérvadónak.

Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk hat hét óta először 3000 dollár alá is süllyedt pénteken. Késő este már 3507,93 dolláron, 8,73 százalékos pluszban állt az index.

A BTCC Chinán is széles sávban, 16 601 és 21 198 jüan között mozgott a bitcoin árfolyama, késő este 9,73 százalékos pluszban, 19 650 jüanon állt a jegyzés.

Iparági elemzők szerint bár Kína továbbra is jelentős tényező, a bitcoint valószínűleg nem roppantja meg a kínai hatóságok fellépése, ha csak a világ más országai nem követik Peking példáját.

Charles Hayter, a Cryptocompare szakelemző portál alapítója kiemelte, hogy a kínai kriptotőzsdék bitcoin forgalma a globális kereskedésből kevesebb mint 10 százalékot tesz ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×